Bucha
International

Rusia, acuzată că a comis crime atroce la Bucha, localitate la nord-vest de Kiev

Europenii şi americanii denunţă atrocităţile comise de armata rusă la nord de Kiev, în particular în oraşul Bucha. Imagini sordide arată zeci de cadavre pe străzile acestei localităţi recucerite de armata ucraineană. Alte sute de persoane ar fi fost îngropate la repezeală în gropi comune.

Patru zile după retragerea forţelor ruseşti de la Bucha, lângă Irpin, la nord-vest de Kiev, primele imagini sunt greu de suportat. Cadavrele sunt înşiruite pe străzi şi trotuare iar primarul localităţii spune că cel puţin 300 de locuitori au fost ucişi şi apoi, mulţi dintre ei, îngropaţi la repezeală într-o groapă comună de lângă o biserică. Aproape 60 de corpuri au fost déjà descoperite.
Bucha
Sursa imaginii:
AP Photo/Rodrigo Abd
Numeroase carcase de tancuri ruseşti şi vehicule blindate arse sunt şi ele vizibile de-a lungul arterelor acestui oraş-martir.

«Masacrul de la Bucha a fost unul deliberat» a denunţat ministrul ucrainean de externe. «Ruşii vor să elimine cât mai mulţi ucraineni. Cer noi sancţiuni devastatoare chiar acum de la grupul G7» a mai scris pe Twitter Dmytro Kuleba. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski acuză Rusia de «genocid» într-un interviu acordat canalului american CBS.

Pe plan internaţional, reacţiile au fost şi ele numeroase după publicarea primelor fotografii de la Bucha. Charles Michel, preşedintele Consiliului european, s-a declarat «şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă» şi a cerut impunerea de sancţiuni mai dure Moscovei în timp ce Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, promite că «UE consideră armata rusă drept responsabilă de aceste atrocităţi». Autorităţile de la Londra denunţă «acte revoltătoare» şi cer o «anchetă pentru crime de război». Despre «teribile crime de război» se poate citi şi în declaraţia lui Robert Habeck, vice-cancelar al Germaniei şi ministru al Economiei. De partea cealaltă a Atlanticului, Antony Blinken, secretarul de stat american, compară imaginile de la Bucha cu «o lovitură de pumn în stomac».
Bucha
Sursa imaginii:
AP Photo/Vadim Ghirda
La Paris, după un prim comunicat al ministrului francez de externe Jean-Yves Le Drian care condamnă «cu cea mai mare fermitate neregulile masive comise de forţele ruseşti în Ucraina şi în particular la Bucha», preşedintele Emmanuel Macron a publicat pe Twitter un mesaj în care se arată revoltat de «imagini insuportabile de la Bucha. Autorităţile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime» spune liderul de la Elysée. In fine, la Bucureşti, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a condamnat şi el «oribilele atrocităţi comise la Bucha dar şi în alte oraşe din Ucraina» şi cere investigaţii din partea Curţii penale internaţionale. Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a condamnat cu fermitate masacrul din orașul Bucea de lângă Kiev. Luni, 4 aprilie, în R.Moldova va fi zi de doliu național.
“Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucha de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Naţiunile unite, mai reţinute, afirmă că îşi pun întrebări cu privire la «posibile crime de război comise» la Bucha dar ONU cere totuşi o anchetă indepedentă.

Ca un răspuns cinic dat acestor acuzaţii, ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale armate nu au ucis civili la Bucha, ba dimpotrivă au distribuit sute de tone de ajutoare umanitare în acel sector. «Imaginile cu cadavre pe străzi sunt o nouă producţie a regimului de la Kiev la adresa mediile de informare occidentale» mai afirmă Moscova.

blank