Polonia
International

Rusia acuză Polonia că trece la operațiunea „pentru a captura vestul Ucrainei” / Varșovia este unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului

Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate din Federația Rusă, a acuzat Polonia că pare să înceapă o operațiune pentru a captura teritorii din vestul Ucrainei, transmite versiunea de limbă engleză a publicației ruse Pravda.

Rusia acuză Polonia că trece la operațiunea „pentru a captura vestul Ucrainei”

Patrușev susține că ar exista probe în acest sens după vizita pe care a efectuat-o recent președintele polonez Andrzej Duda la Kiev. Oficialul rus a invocat și declarația liderului polonez cum că între Polonia și Ucraina „nu vor mai exista frontiere”.

„Așa-zișii parteneri occidentali ai regimului de la Kiev nu ezită să profite de situația actuală în propriul lor beneficiu egoist”, a adăugat Patrușev.

Publicația rusă a citat-o și pe purtătoarea de cuvânt din Ministerul rus al afacerilor externe, Maria Zaharova, care susține la rândul său că Polonia ar intenționa să captureze teritorii ucrainene. Mai mult, ea a invocat decizia președintelui ucrainean privind asigurarea unui statut special pentru cetățenii polonezi pe teritoriul ucrainean și spune că Volodimir Zelenski dorește să legalizeze așa-zisul plan polonez.

Varșovia, unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului

Nu este prima oară când propaganda rusă aduce astfel de acuzații la adresa Poloniei, una dintre țările care nu s-au ferit să își manifeste sprijinul consistent pentru Ucraina și să condamne explicit invazia rusă. De altfel, Andrzej Duda a fost primul șef de stat occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean.

„Doar Ucraina are dreptul să își decidă viitorul. Nu pot exista niciun fel de negocieri sau decizii pe la spatele Ucrainei. Nimic despre voi fără voi. Absolut nimic. Asta este o regulă inamovibilă. Trebuie aderat la ea. Vă mulțumesc că apărați Europa împotriva invaziei barbarilor și a noului imperialism rus”, sublinia președintele Poloniei, citat de Euronews.

blank