România este constant vizată de acțiuni ostile din partea Federației Ruse. Rusia, derulază sub o formă a unor atacuri indirecte, a avertizat generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării. Declarațiile acestuia vin în contextul escaladării tensiunilor de securitate în regiunea Mării Negre și al intensificării acțiunilor hibride desfășurate în proximitatea granițelor țării.
Generalul Vlad a descris cu precizie tipurile de amenințări cu care se confruntă România: „Ne confruntăm cu probleme de perturbări electromagnetice și aici mă refer la spoofing și la mutările pentru sistemele GPS. Nu întotdeauna sunt zilnic, dar în mare parte avem provocări săptămânale”.
Rusia a început atacurile asupra României: Avem provocări săptămânale
Rusia Atacuri constante de la distanță: GPS, mine și infrastructuri critice asupra României. Potrivit șefului Armatei Române, aceste acțiuni au ca scop subminarea capacității de apărare a țării și perturbarea funcționării infrastructurii critice. Spoofingul GPS, adică transmiterea de semnale false către sistemele de navigație, afectează aviația civilă, comunicațiile și securitatea maritimă.
De asemenea, România a fost nevoită să gestioneze pericolul generat de prezența minelor plutitoare în apele teritoriale ale Mării Negre. Generalul Vlad a confirmat că „de la începutul războiului din Ucraina, au fost descoperite 122 de mine plutitoare”. Acestea reprezintă un risc direct pentru navigația maritimă și siguranța porturilor românești.
În plus, oficialul militar a atras atenția asupra amenințărilor la adresa cablurilor și conductelor subacvatice, vitale pentru transportul de resurse și comunicații. „Există o preocupare reală pentru infrastructura subacvatică, care poate fi sabotată sau avariată în mod deliberat,” a adăugat el.
Strategia Rusiei: destabilizare prin metode hibride
Generalul Vlad a explicat că toate aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie mai largă, de tip hibrid, pe care Federația Rusă o aplică în zona de influență a NATO. „Este o formă de război care vizează destabilizarea, intimidarea și testarea reacției partenerilor strategici. Nu este vorba doar despre forță militară clasică, ci despre o gamă largă de tactici indirecte,” a explicat șeful Armatei.
Strategia hibridă presupune utilizarea unui arsenal variat: dezinformare, atacuri cibernetice, provocări de tip economic sau energetic, și presiuni politice. România, fiind stat membru NATO și UE, este o țintă importantă în această ecuație geopolitică.
Nicușor Dan: „Amenințarea principală e cibernetică”
Într-un context mai larg de securitate, președintele ales al României, Nicușor Dan, a declarat recent că principala amenințare la adresa țării este, în opinia sa, cea cibernetică. „Principala amenințare pentru România în momentul acesta este securitatea cibernetică”, a afirmat acesta.
El a subliniat că este necesară o colaborare strânsă cu marile companii de tehnologie și cu partenerii din Uniunea Europeană pentru a consolida apărarea digitală a statului.
Trupe NATO și SUA rămân în România
În ciuda speculațiilor privind o posibilă retragere a trupelor americane din România, generalul Gheorghiță Vlad a precizat că nu există, la acest moment, astfel de semnale oficiale. El a menționat că România rămâne un punct strategic esențial pentru flancul estic al NATO, iar angajamentele aliaților sunt ferme.
„Nu avem indicii privind o retragere iminentă a trupelor americane din România,” a afirmat generalul pentru Digi 24. Care a răspuns afirmativ la întrebarea dacă România este pregătită militar dacă Statele Unite decid să se retragă din țara noastră.
În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA. Aceștia se află, în principal, la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, potrivit MApN.
Un alt factor de risc identificat de șeful Statului Major este reprezentat de lunga frontieră comună cu Ucraina. În opinia sa, această graniță este o zonă de vulnerabilitate. Presupune un efort constant de monitorizare și protecție. „Avem o graniță extinsă cu Ucraina, iar acest lucru ne expune suplimentar la amenințările venite din zona de conflict,” a avertizat Vlad.