Putin
International

„Rusia a făcut o greșeală teribilă”. A pierdut deja Putin în Ucraina? Şeful Statului Major Britanic explică dezavantajele „victoriilor mici” ale Moscovei

Amiralul Tony Radakin crede că președintele rus Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei doar din cauza „victoriilor mici” și că puterea sa slăbește pe măsură ce NATO se întărește.

Șeful forțelor armate britanice consideră că Rusia deja „a pierdut strategic războiul din Ucraina” și că puterea sa este acum slăbită. Amiralul Tony Radakin spune că Rusia suferă pierderi mari, că rămâne fără trupe și rachete și că nu va putea niciodată să preia întreaga Ucraine. „Aceasta este o greșeală teribilă a Rusiei. Ea nu va prelua niciodată controlul asupra Ucrainei”, a declarat Radakin, citat de The Guardian.

”Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit 25% din puterea armatei sale pentru a realiza cuceriri teritoriale minuscule”, a mai declarat militarul britanic cu cel mai înalt grad. Moscova ”poate că va înregistra succese tactice în viitoarele săptămâni”, recunoaşte el.

”Însă Rusia a pierdut deja pe plan strategic”, subliniază amiralul Tony Radakin. ”NATO este mai puternică decât Rusia, iar Finlanda şi Suedia vor să adere la organizaţie”, adaugă el. La aproape patru luni de la lansarea invaziei Ucrainei de către Putin, armata rusă ”va duce în curând lipsă de oameni şi de rachete sofisticate”, estimează şeful Statului Major britnic.

Tony Radakin face aceste declaraţii în timp ce forţele Kievului se află în dificultate în Donbas, iar Ucraina le cere neîncetat aliaţilor săi ”armament greu suplimentar”. Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Anna Maliar, declara marţi că Ucraina a primit ”abia 10%” din armamentul de care are nevoie.

”E greu pentru Ucraina, dar va fi o luptă îndelungată”, declară Tony Radakin. Amiralul reiterează susţinerea Ucrainei de către Regatul Unit, care este ”pregătit pe termen lung”.

blank