Rusia
International

Rusia a blocat site-ul unei organizații de monitorizare a drepturilor omului

Mișcarea OVD-Info este cea mai recent vizată într-un an în care opoziția din Rusia a fost desființată și zeci de organizații de presă independente și de drepturi ale omului marcate drept „agenți străini” sau interzise definitiv.

OVD-Info, care urmărește protestele opoziției din Rusia și oferă, de asemenea, asistență juridică victimelor persecuției politice, a declarat că autoritatea de reglementare a mass-media Roskomnadzor i-a blocat site-ul la începutul acestei săptămâni.

„În acest moment, nu am primit o notificare și nu știm motivul blocării”, a scris grupul pe Twitter.

Un registru Roskomnadzor al site-urilor web blocate a arătat că o instanță din regiunea Moscova a emis o hotărâre din 20 decembrie pentru a „limita” accesul la site.

OVD-Info, care a fost fondată în urmă cu un deceniu în timpul primelor proteste în masă împotriva guvernării președintelui Vladimir Putin din decembrie 2011, a fost etichetată drept „agent străin” în septembrie.

Purtând conotații negative din epoca lui Stalin, entitățile sau persoanele identificate ca „agenți străini” trebuie să însoțească toate textele, videoclipurile și postările pe rețelele sociale cu o declinare a răspunderii.

Eticheta este un factor de descurajare pentru agenții de publicitate și îngreunează desfășurarea activității organizațiilor și jurnaliștilor.

OVD-Info, care a purtat o campanie împotriva legislației, a denunțat această mișcare drept „un act de presiune politică”.

Eticheta „agent străin” a fost folosită în special împotriva jurnaliștilor, lista Ministerului Justiției a persoanelor fizice și a organizațiilor media crescând de la 17 la începutul anului la 103 de sâmbătă.

Criticii subliniază că decizia principalului adversar intern al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, de a se întoarce în Rusia în ianuarie, a declanșat represiunea istorică.