Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a anunţat miercuri că, începând din 2 august, a introdus restricţii temporare privind importurile de porci vii, precum şi de produse pe bază de carne de porc din România, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană, informează Itar TASS, citată de Agerpres.
Rosselkhoznadzor precizează că produsele vizate de aceste restricţii şi care vor ajunge la punctele de trecere a frontierei în Rusia după data de 2 august vor fi întoarse din drum indiferent de data înscrisă pe documentele veterinare însoţitoare. În plus, Rosselkhoznadzor a decis să restricţioneze şi tranzitul porcilor vii din România pe teritoriul Rusiei.
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat luni de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior şi la o a doua gospodărie, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a declarat, pentru AGERPRES, că România îşi menţine statutul de ţară liberă de pestă porcină clasică, obţinut în luna mai, deoarece nu are nicio legătură cu pesta porcină africană, confirmată în gospodării din Satu Mare, care este o boală total diferită. Acesta a adăugat că se fac destul de des confuzii între cele două boli, precizând că niciuna dintre aceste boli nu generează vreun risc pentru consumatori, „nici de contact şi nici de consum”.

Citeste si...
Se anunță un declin al economiei, pentru că investitorii sunt speriați de instabilitatea politică