Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Rudel Obreja, fostul şef al FRB, rămâne în arest!

Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia

Rudel Obreja (3)

Fostul şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, va fi cercetat în continuare în stare de arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins, joi, contestaţia faţă de măsura preventivă din dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu. CAB a judecat în şedinţă secretă contestaţia lui Obreja la decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă, la cererea procurorilor DNA.

La momentul aducerii în sediul instanţei, fostul şef al boxului românesc a fost întrebat de jurnalişti cine este denunţătorul din acest dosar, respectiv persoana căreia i-ar fi cerut un milion de euro pentru a interveni în favoarea ei la judecători de la instanţa supremă.

Rudel Obreja a confirmat că denunţătorul este Sorin Ovidiu Vîntu, iar dosarul ar fi urmarea unei “înscenări” a acestuia. Obreja a mai spus că ar fi fost ameninţat cu moartea de către Vîntu. “Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul”, a afirmat fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Pronunţarea deciziei privind contestaţia lui Obreja a fost tot secretă, potrivit noilor norme penale aflate în vigoare. Surse judiciare au precizat însă, că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia.

Decizia este definitivă, astfel că Obreja rămâne în arest până în 6 martie, când procurorii DNA au posibilitatea legală de a cere prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii preventive, în cazul în care nu finalizează ancheta.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat preventiv în 5 februarie.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunţător un milion de euro. În schimbul banilor, susţin anchetatorii, fostul preşedinte al FRB “a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din completul învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului”. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunţător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii, mai precizează DNA.

Rudel Obreja a impus ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa, după obţinerea soluţiei favorabile, mai susţin procurorii anticorupţie.

“Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a ‘noului cod’ (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)”, a mai arătat DNA.

Rudel Obreja a fost în faţa procurorilor anticorupţie şi în dosarul galei “Campion pentru România”, fiind audiat în legătură cu organizarea meciului în care Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy, în 2011.