Social, Stiri

Rromii din Iaşi vor şi ei autonomie, dacă proiectul Ţinutului Secuiesc se aprobă

Proiectul UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc a încins spiritele, în comunitatea rromilor, care amenință că vor cere autonomia, dacă planul UDMR va fi acceptat.

rsm_39579400

“Dorința rromilor din aceste zone este de a nu se maghiariza rromii vorbitori de limba maghiară și de a nu se pierde identitatea. Credem că acest proiect are doar culoare politică, de a negocia, în turul doi, voturile maghiarilor. În cazul în care acest proiect va fi acceptat, se va crea un precedent și noi, rromii, vom cere autonomie în județele cu o mare pondere de rromi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Călărași, Olt și Galați”, se arată în comunicatul de presă, remis de către Partida Romilor Pro Europa, precizează Ziarul de Iași.

Doleanțele legate de autonomie, ale maghiarilor, datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, după cum preciza Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă, având personalitate juridică în cadrul statului unitar și indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituție și prezentului statut.

Proiectul UDMR, privind autonomia Ținutului Secuiesc, prevede ca regiunea să fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv, cu un președinte care să participe la ședintele Guvernului României, la care sunt tratate problemele care privesc regiunea.