Românii
Social

Românii, speriați că nu vor avea gaz la iarnă: Scumpiri de 40% pentru lemne de foc

Prețurile pentru lemnele de foc s-au scumpit cu 40% pe fondul crizei energetice. Românii sunt speriați că la iarnă nu vor avea bani pentru plata gazelor naturale.

Speriaţi de scumpirea gazelor naturale, românii au revenit la sobele cu lemne, soluția tradițională de încălzire. Însă nici aici preţurile n-au stat pe loc. Metrul cub s-a scumpit cu 40% în județul Mehedinți, de exemplu, iar pe măsură ce se apropie iarna, preţurile ar putea să mai crească. O variantă ar fi lemnul de la Regia Națională Romsilva, care s-a scumpit mai puțin, dar nu e suficient pentru toată lumea.

Românii au revenit la sobe

Locuitorii din Drobeta-Turnu Severin care se încălzesc cu sobe sunt nevoiți să apeleze la firmele private din zona pieței din oraș. Deși mulți au și centrale pe gaze naturale se tem de prețurile uriașe și de problemele de aprovizionare și caută o soluție de rezervă pentru la iarnă.

Anul acesta, prețul lemnelor de foc a crescut de la 460 de lei pe metru cub, la 650 de lei, o majorare de peste 40 %. Doar direcțiile silvice mai vând lemn la tarife mai mici, dar nu asigură transportul.

Pentru că Regia de stat nu poate acoperi toată cererea de pe piață, oamenii ajung la mâna intermediarilor, iar prețurile sunt pentru mulți exorbitante.

În Mehedinți, peste 70% din populație se încălzește cu combustibil solid. De altfel, în patru din cele cinci orașe ale județului nu există un furnizor centralizat de căldură, așa că oamenii folosesc lemnul pentru încălzit chiar și la bloc, potrivit stiri.tvr.ro.