Actualitate

Românii şi-au pierdut încrederea în Guvernul Cioloș

Conform ultimului sondaj realizat de INSCOP Research arată că percepţia românilor faţă de direcţia spre care se îndreaptă ţara s-a prăbuşit faţă de luna decembrie 2014, când s-a aflat la un maxim istoric.

Sondajul arată că 58,8% din populaţie consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită (faţă de 52,3% în luna noiembrie), în timp ce părerea contrarie este împărtăşită de 30,9% din români (faţă de 34,3% în noiembrie). Dinamica acestui indicator arată că cifrele practic s-au inversat faţă de momentul în care preşedintele Iohannis câştiga alegerile.

Sondajul a fost realizatîntre 21 şi 28 martie 2016, pe 1063 persoane cu o eroare maximă de +/- 3% la comanda ziarului „Adevărul“ şi scoate în evidenţă o creştere cu 6,5% a ponderii celor care privesc cu pesimism modul în care evoluează lucrurile în România.

Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 20% din opţiuni (faţă de 20% în noiembrie 2015). Urmează la foarte mică distanţă diminuarea veniturilor, cu 17,8%, (faţă de 17,5% în noiembrie).

Posibilitatea producerii unui conflict/război în zonă îi îngrijorează pe 17,3% din români (faţă de 18,6% în noiembrie), pe fondul crizei refugiaţilor sirieni şi a permanentizării ameninţării teroriste, fără a uita, desigur, de tensiunile prelungite dintre Rusia şi NATO/UE. Urmează pierderea locului de muncă (13,3% în martie faţă de 11,7% în noiembrie) şi creşterea preţurilor (11,1% în martie faţă de 12,2% în noiembrie).

Priorităţi de guvernare

Aproape jumătate dintre români (45,6%) consideră că principala problemă cu care se confruntă România o reprezintă starea economiei şi lipsa locurilor de muncă. Rezultatul nu este surprinzător dacă ţinem cont că 42,2% din români au temeri privind securitatea economică. Pe poziţia a doua în lista priorităţilor se situează combaterea corupţiei cu 25,3%. Urmează îmbunătăţirea asistenţei medicale (9%), reducerea inegalităţilor dintre bogaţi şi săraci (8,2%), apărarea ţării împotriva ameninţărilor externe (5,7%), reducerea numărului de funcţionari şi reforma administraţiei publice (3,8%).

blank