Economic, Stiri

Românii dau 38% din bani pe alimente proaspete

efzj (11)

Cele mai mari cheltuieli se fac pentru carne şi legume. Guvernul analizează ambele categorii pentru a reduce TVA la alimente
Alimentele proaspete sunt prezente în două din trei coşuri de cumpărături şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor românilor dedicate consumului casnic pentru produse de larg consum, se arată într-un studiu al GfK. Legumele şi fructele sunt, alături de pâine, cele mai cumpărate alimente.

Comerţul tradiţional acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe, de alimente proaspete. Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie, care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe, se arată în studiul citat.

În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ – modern şi tradiţional. Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hypermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete. “Observăm o deschidere mai mare a cumpărătorilor de a-şi procura produse proaspete din acest format de retail. Aproximativ trei sferturi dintre cumpărătorii care intră într-un hypermarket pun în coş fructe şi legume, comparativ cu doar 60% dintre clienţii supermarketurilor şi ai discounterilor”, spune Raluca Răschip, director retail GfK România.

Economii din reducerea TVA
Produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele şi mezelurile. În acest context, reducerea TVA la carne şi produse din carne ar lăsa românilor mai mulţi bani în buzunare.

O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an dacă s-ar reduce cota TVA pentru carne şi produse din carne la 5%, iar fiecare român ar putea avea, anual, cu 81 de lei mai mult în buzunar decât în prezent, conform studiilor efectuate de reprezentanţii din industrie, publicate pe platforma de comunicare www.taietva.ro.

“După reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, fiecare român va avea, anual, cu 81 lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5% ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeaşi cantitate de produse”, precizează un comunicat al producătorilor din industria cărnii.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peşte şi produse din peşte şi 4,06 kilograme de carne de alt tip.

Reducerea TVA la carne ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, însă carnea este la concurenţă cu legumele şi fructele. Guvernul analizează posibilitatea reducerii de la 1 ianuarie 2015 a taxei pe valoare adăugată (TVA) la unele alimente, dar numai dacă analiza pe care o va face la un an de la aplicarea TVA redusă la pâine. Premierul Ponta a afirmat recent că ar prefera ca reducerea TVA să se facă, mai înainte, la legume şi fructe. Pâinea şi specialităţile din panificaţie fără umplutură au TVA de 9%, începând din 1 septembrie 2013.

blank