Potrivit unui sondaj realizat de SOCIOPOL in luna octombrie, romanii au cea mai mare incredere în pompieri, armată, jandarmerie şi biserică. sondaj2

Din studiu reiese ca 61% dintre cei chestionaţi consideră că guvernul Ponta ar trebui să rămână până îşi termină mandatul şi aproape 50% dintre repondenţi spun că sunt mulţumiţi de activitatea premierului. 

Acelaşi sondaj arată că preşedintele Klaus Iohannis este într-o continuă scădere ca popularitate, iar 52% dintre români spun că sunt nemulţumiţi de activitatea preşedintelui.

Ca si institutii ale statului care se bucura de cea mai mare incredere din partea romanilor, avem pompierii, armata, jandarmeria, biserica şi poliţia. Pe locul 5 se situează statul român, primăria din localitate pe locul 9 şi DNA pe 10. 

Persoana în care românii au cea mai mare încredere, potrivit sondajului Sociopol este Regele Mihai. Pe locul doi se situează preşedintele Klaus Iohannis, cu 42% şi pe trei Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.  

Clasamentul continuă cu patriarhul Daniel, în care au încredere 38% dintre români şi Victor Ponta care este vazut de 37 % dintre cei chestionaţi ca fiind o persoana de incredere. Locul al 6-lea este ocupat de vicepremierul Gabriel Oprea. 

Potrivit studiului Sociopol, 53% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 33% cred că direcţia este bună. Restul de 13% nu au răspuns al întrebare. 

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis, studiul arată că  52% dintre români sunt nemulţumiţi de activitatea sa, iar 44% se declară mulţumiţi. Şeful statului este însă într-o scădere continuă de popularitate, faţă de sondajele din vară.

De activitatea premierului Victor Ponta sunt mulţumiţi 48% dintre cei chestionaţi, în timp ce 50% se arată nemulţumiţi. 

Cu toate acestea, 61% dintre români spun că guvernul Ponta are trebui să rămână în funcţie până la terminarea mandatului, la alegerile din 2016, în timp ce 30 de procente cred că actualul executiv ar trebui să plece. 

La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 39% dintre români ar vota cu PSD, 36% cu PNL şi 6% cu UDMR şi UNPR. Pe locul următor se află PMP, urmat ce partidul M10. 

Sondajul Sociopol a fost realizat în perioada 16-20 octombrie pe un eşantion reprezentativ, eroarea maximă fiind de plus -minus 3%, la un nivel de încredere de 95%.