Actualitate, Stiri

România «va vâna» materia întunecată din Univers

De ce se dilată Universul cu o viteză din ce în ce mai mare?

univers_02_4f1c658e71

Trei oameni de ştiinţă români vor reprezenta ţara noastră într-un proiect foarte ambiţios al Agenţiei Spaţiale Europene, numit “Misiunea Euclid”. Practic, va fi lansat un satelit care va căuta răspuns la întrebarea: de ce se dilată Universul cu o viteză din ce în ce mai mare?

Misiunea Euclid va trimite în spaţiu un satelit care va fotografia două miliarde de galaxii şi va realiza o hartă 3D prin care oamenii de ştiinţă să încerce să înţeleagă dinamica Universului şi, prin aceasta, proprietăţile materiei întun

Pe 29 noiembrie 2013, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a semnat acordul multilateral pentru Misiunea Euclid, în cadrul Comitetului pentru Programe Ştiinţifice al ESA, desfăşurat la Paris. Euclid este un satelit- observator spaţial care va fi lansat în anul 2020, cu scopul de a realiza o hartă 3D a două miliarde de galaxii, urmărind să identifice rolul materiei întunecate în evoluţia şi expansiunea Universului. Chestiunea expansiunii accelerate a Universului se numără printre cele mai importante provocări ştiinţifice ale secolului XXI, mărturie stând şi faptul că premiul Nobel pentru fizică din acest an a fost decernat unor cercetători care au studiat tocmai acest fenomen.

Se presupune că această materie întunecată este o proprietate a vidului, care asigură formarea spaţiului în care există tot ceea ce cunoaştem. Altfel spus, materia întunecată, a cărei existenţă este doar bănuită teoretic, este cea care dilată Universul. Una dintre întrebări este: de ce legea atracţiei universale nu încetineşte acest proces?

România va fi reprezentată în acest proiect prin dr. Aurelia Popa, dr. Vlad Popa şi dr. Ana Caramete, din cadrul Institutului de Ştiinţe Spaţiale Măgurele.

 “Expansiunea Universului e un proces care a început cam acum 7 miliarde de ani, deci cam la jumătate din vârsta Universului, şi se petrece la o viteză din ce în ce mai mare. Dacă începea mai devreme, probabil structurile care populează acum Universul nu ar fi putut să se formeze şi, deci, nici noi nu am fi existat. Recent, reprezentanţii agenţiilor spaţiale din ţările participante la proiectul Euclid, inclusiv ROSA, au semnat, împreună cu ESA, înţelegerea multilaterală privind acest proiect. Misiunea ne va permite să înţelegem mai bine textura spaţiului în care Universul evoluează şi, deci, natura materiei întunecate, denumită şi energie întunecată”, ne-a explicat fizician dr. Vlad Popa.

 

blank