România
Actualitate

România trimite ajutoare în Fâșia Gaza. MApN va realiza transportul produselor

România a decis să trimită mai multe ajutoare în Fâșia Gaza. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis joi acordarea unui ajutor pentru populația civilă de acolo.

România va acorda un ajutor populației civile din Fâșia Gaza

România nu poate asista fără reacţie la drama a sute de mii de oameni nevinovaţi din Fâșia Gaza, a declarat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a amintit că joi a fost convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a decis acordarea unui ajutor pentru populația civilă din Fâșia Gaza.

„I-am spus premierului Netanyahu că România condamnă ferm atacurile teroriste ale Hamas, soldate cu mii de victime. În acelaşi timp, însă, România nu poate asista fără reacţie la drama a sute de mii de oameni nevinovaţi din Fâşia Gaza, care riscă să moară de foame, sete şi frig.

Aşadar, ieri am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi am decis să acordăm un ajutor pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza. Ajutorul constă în produse alimentare, apă, haine, pături şi încălţăminte pe care Ministerul Apărării le va transporta urgent acolo, pe calea aerului”, a precizat Ciolacu.

Prim-ministrul a menţionat că şedinţa săptămânală a Guvernului a fost programată cu o zi întârziere având în vedere că a efectuat vizite în cele două zone de război, Israel şi Ucraina, unde există comunităţi româneşti importante – peste 500.000 de persoane atât în Israel, cât şi în Ucraina.

„Prioritatea noastră este să ne protejăm cetăţenii şi, împreună cu Guvernele din Tel Aviv şi Kiev, lucrăm non stop pentru a-i ajuta pe românii de acolo. Guvernul României nu va lăsa vreodată pe cineva în urmă”, a transmis premierul.

Ministerului Apărării Naționale se va ocupa de transportul ajutorului

Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru populaţia civilă afectată din Fâşia Gaza, ce constă în produse alimentare şi articole de cazarmament, puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, se arată în comunicatul Executivului.

Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MApN), pe cale aeriană, prin asistența umanitară europeană, respectiv a organizaţiilor internaţionale implicate.

Conform anexei la Hotărârea CNSU 38/19.10.2023, România va trimite în Fâşia Gaza 30 tone de conserve de legume, 10 tone de ulei de floarea soarelui, 20 tone de zahăr, 10 tone de orez, 20 tone de făină, 20 tone de apă minerală, 500 de corturi, 2.000 de paturi, 2.000 de saltele, 2.000 de pături, 4.000 de cearşafuri, 2.000 de perne, 4.000 de feţe de pernă, 2.000 de saci de dormit.

– Tensiuni uriașe la granița dintre Israel și Fâșia Gaza
– Șeful forțelor aeriene Hamas a fost ucis în Fâșia Gaza

blank