Economic, Featured

România stă bine. Nivel record la rezervele de valută şi aur

Mai sunt însă zone în care lucurile merg bine în țara asta. Rezervele internaţionale ale României, aur plus valută, au depăşit 40 de miliarde de euro în august. Nu doar că este depăşit un prag, dar este un record absolut, deși doar din perspectiva rezervei de valută încă nu suntem la cel mai ridicat nivel din istorie. Aproape dar nu chiar acolo. Nivelul total a fost ridicat de creșterea valorii aurului.

Rezervele  de valuta a României au fost de 35,6 miliarde de euro. În ultimele şase luni, rezerva valutară a crescut cu mai mult de zece la sută. La finalul lunii martie depăşea cu doar câteva milioane pragul de 32 de miliarde de euro.

A crescut puternic în ultimele luni. Pe de o parte au fost intrări în urma împrumutului extern făcut de stat, în iulie, de 2 miliarde de euro. Însă au fost constante achiziţiile de valutară ale băncii centrale de pe piaţa valutară.

Din iunie, pe fondul unor probleme pe pieţele financiare din Turcia s-a observat un flux de intrări de capitaluri în România, atrase de randamentele bune oferite la împrumuturile statului pe piaţa internă.

Astfel de mişcări trec prin curs şi ele pot duce la apreicerea leului dincolo de zona de confort pentru banca naţională. BNR a intervenit constant în apărarea cursului şi nu l-a lăsat să coboare sub 4,72 de lei decât ocazional, fără a consolida niveluri sub acest prag.

Un curs mai puternic al leului încurajează importurile, cu efecte în consumul nesustenabil şi în acelaşi timp loveşte exportul, cel care deja are o perioadă grea.

Intrările de capitaluri au fost un bun prilej pentru Banca Centrală de a-şi reface rezervele valutare după o perioadă în care au existat ieşiri şi scăzuseră. La începutul anului erau în scădere cauzate şi de intervenţiile în piaţă, în sens invers, de apărare a leului de la depreciere, după ce piaţa luase foc în urma aprobării ordonanţei Vâlcov-Teodorovici.

Cantitatea de aur administrată de BNR este de circa 20 de ani neschimbat din punct de vedere cantitativ – se situează la 103,7 tone. Însă valoarea sa a urcat acum la peste 4,6 miliarde de euro, atât datorită cotaţiilor internaţionale ale metalului cât şi în urma întăririi dolarului în raport cu euro.

Ca valoare, rezerva de aur a ajuns la cel mai ridicat nivel, de 4,9 miliarde de euro, în primavara lui 2017, o perioadă cu un dolar puternic.

bnr, rezerve valutare, rezerve aur

blank