Temperaturi
Actualitate, Featured

România se topeşte! Temperaturi de 50 – 55 de grade la nivelul șinelor de cale ferată. Ce măsuri a luat CFR SA

Căldura a atins temperaturi record în anumite zone din ţară. Se pare că a nivelul șinei de cale ferată sunt înregistrate luni pe anumite secții secundare de pe raza regionalelor București, Craiova, Brașov, Timișoara, Galați și Constanța nu mai puţin de 50-55 de grade.

România se topeşte. CFR SA a anunțat mai multe măsuri, în contextul caniculei, între care reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală pe anumite intervale de stații, în intervalele orare în care temperatura în șină ajunge la 50 – 55 de grade.

România se topeşte! Temperaturi de 50 – 55 de grade cersus la nivelul șinelor de cale ferată. Ce măsuri a luat CFR SA

CFR SA a anunțat luni că din cauza temperaturilor maxime de 37 – 39 de grade înregistrate în aer, în majoritatea regiunilor, conform informărilor transmise de ANM, personalul companiei a luat măsuri speciale pentru desfășurarea circulației trenurilor în condiții optime de trafic:

-revizii suplimentare pe reţea în regiunile aflate sub atenționare de temperaturi ridicate;
-însoțirea trenurilor cu personal de specialitate;
-măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei;
-reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală pe anumite intervale de stații;
-avizarea permanentă a operatorilor de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) și transmiterea operativă a intervalelor de stații unde trebuie să reducă viteza de circulație.

La această oră, din evidența măsurătorilor făcute până în acest moment, la nivelul celor 8 regionale de cale ferată, temperaturi ridicate, de 50 – 55 de grade la nivelul șinei, sunt înregistrate pe anumite secții secundare de pe raza regionalelor București, Craiova, Brașov, Galați, Timișoara și Constanța, conform CFR. Compania precizează că pe această regională magistrala 800, București – Constanța nu este afectată de limitări de viteză din cauza caniculei. Nu sunt introduse limitări de viteză, din cauza temperaturilor ridicate, nici pe raza Regionalelor Iași și Cluj.

Meteorologii au actualizat luni avertizările de caniculă: în Muntenia, în cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar temperaturile vor atinge 41 de grade în sudul Munteniei. Capitala și 15 județe sunt astăzi sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

De altfel, având în vedere prognozele emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), CNAIR informează conducătorii auto că luni, 02.08.2021, începând cu ora 16:00, s-au ridicat restricțiile de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe rețeaua rutieră din județele: Caraș Severin, Timiș, Arad, Hunedoara, Sibiu, Alba, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Brașov, Mureș, Bistrița Năsăud, Maramureș, Covasna, Harghita, Neamț, Suceava și Botoșani.

„Reamintim că astăzi, 02.08.2021, în intervalul orar 12:00 – 20:00, rămân în vigoare restricțiile de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t în județele afectate de caniculă, după cum urmează: Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Argeș, Giurgiu, București, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Călărasi, Tulcea și Constanța.

Măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia:

• transporturilor de persoane;

• transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;

• vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;

• transporturi funerare;

• transporturi poştale;

• transporturi de echipamente de prim ajutor;

• transporturi pentru distribuire de carburanţi;

• transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;

• transporturi pentru tractări vehicule avariate;

• transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;

• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;

• transporturi apă îmbuteliată;

• transporturi produse provenite din exploatări agricole;

• transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale”, se arată în comunicatul CNAIR.

blank