România
Actualitate

România, operațiuni de apărare a Deltei Dunării și Mării Negre. Participă nave britanice și ale SUA

România, operații de apărare a Deltei Dunării și Mării Negre. Participă nave britanice și ale SUA. Un amplu exercițiu naval multinațional al NATO în Marea Neagră și Delta Dunării a început pe 8 aprilie.

România, operații de apărare a Deltei Dunării și Mării Negre. Participă nave britanice și ale SUA.

Exercițiul naval de amploare, denumit Sea Shield 24, are loc pentru a doua oară, primul desfășurându-se în 2015 și este cel mai complex eveniment desfășurat de Forțele Navale Române.

România, operații de apărare a Deltei Dunării și Mării Negre. Participă nave britanice și ale SUA

Marea Neagră a fost un teatru crucial al războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, iar fluviul Dunărea a apărut ca o importantă rută alternativă de tranzit ca răspuns la prezența navală rusă în mare, scrie Kyiv Independent.

Sute de mine au fost răspândite în Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022. Mai multe nave civile și nave ale Marinei aparținând țărilor care nu sunt parte la război au lovit mine marine de la începutul invaziei.

Potrivit unui comunicat al Marinei române, exercițiul va implica peste 2.000 de militari, 27 de nave, 17 avioane, precum și alte echipamente militaro-tehnice.

Va fi „cel mai complex eveniment desfășurat de Forțele Navale Române”, se arată în comunicat.

Printre participanți numără, pe lângă Româna, 12 țări, printre care SUA, Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Turcia și Polonia, precum și Georgia și Moldova care nu sunt membre NATO.

Scenariul acestei ediții a exercițiului multinațional Sea Shield 24 a fost adaptat la riscurile și amenințările actuale din Marea Neagră, prioritar fiind securizarea infrastructurii critice.

Scopul este de a combate operațiunile ilegale maritime și fluviale, pentru a menține controlul maritim și fluvial, a testa operațiuni de căutare și salvare pe mare, precum și asistarea unei nave aflate în primejdie.

Exercițiul va dura până pe 21 aprilie.

Membrii NATO, Turcia, România și Bulgaria au anunțat în ianuarie 2024 că au semnat un memorandum de înțelegere privind un grup operativ comun de deminare în Marea Neagră.

blank