Economic, Stiri

Romania nu stie sa ia bani de la UE

fonduri_europene-35895

Romania rămâne ultima ţară din Uniunea Europeana în privinţa atragerii fondurilor comunitare, avertizează Comisia Europeană, care critică sistemul deficitar de achiziţii publice, corupţia din acest sistem, precum şi mecanismele de control şi management din absorbtia banilor europeni.

Criticile apar in Recomandarile specifice de tara emise de Comisia Europeana pentru Romania, precum si in analiza tehnica a staffului CE, prezentate de Hotnews.ro.

Comisia recomanda Romaniei „sa accelereze absorbtia fondurilor UE, sa consolideze sistemele de gestiune si de control, sa aduca imbunatatiri capacitatii de planificare strategica, inclusiv elementului bugetar multianual”.

„In pofida inregistrarii unor progrese importante, rata de absorbtie a fondurilor UE ramane una dintre cele mai scazute din UE”, avertizeaza CE in preambului recomandarilor. De asemenea, Romania ar trebui „sa remedieze deficientele persistente din sectorul achizitiilor publice. Sa imbunatateasca in continuare calitatea si eficienta sistemului judiciar, sa combata coruptia la toate nivelurile si sa asigure executarea efectiva a hotararilor instantelor”.

La randul sau, stafful CE subliniaza ca „Romania are inca cea mai slaba absorbtie de fonduri europene din UE”, cu o rata a cererilor de ramursare de la Bruxelles de 35%, la fondurile structurale si de coeziune, la finele lunii ianuarie 2014.

Expertii europeni remarca dublarea absorbtiei de fonduri UE din iunie pana in decembrie 2013, insa avertizeaza asupra riscului ca Romania sa piarda bani europeni in 2014 si 2015, prin dezangajare.

In cotext, functionarii europeni critica „slaba coordonare” intre institutiile romanesti implicate in absorbtia banilor UE.

„Absorbtia fondurilor ramane incorsetata de o capacitate administrativa insuficienta pentru a gestiona programe si proiecte, si de o slaba coordonare intre ministerele de resort, cei responsabili pentru politicile sectoriale si institutiile responsabile de managementul fondurilor”, se arata in comentariile staffului CE.

Alte observatii ale CE:

– „Sarcina fiscala suportata de persoanele cu venituri salariale mici si medii ramane ridicata si incurajeaza munca nedeclarata si nedeclararea integrala a veniturilor”.

– „Progresele concrete inregistrate in combaterea muncii nedeclarate sunt limitate, in timp ce eficacitatea strategiei de asigurare a respectarii obligatiilor fiscale este afectata de lipsa unor masuri de punere in aplicare realiste si obligatorii, precum si de atentia insuficienta acordata prevenirii. In prezent este in curs o reforma a administratiei fiscale care este menita sa imbunatateasca eficienta acesteia; cooperarea administrativa transfrontaliera, in special in domeniul TVA, ramane deficitara”.

– „Frauda fiscala si evaziunea fiscala in domeniul TVA, inclusiv schemele transfrontaliere, accizele, contributiile de asigurari sociale si impozitele pe venit, raman o provocare majora”.

blank