România
Actualitate

România intră în Schengen, dar cozile la graniță vor fi și mai mari. De ce e „vinovată” Bulgaria?

România a intrat în Schengen, dar cozile la granițe vor fi și mai mari, cel puțin la sud. Vinovată este Bulgaria care a decis să înăsprească toate controalele la granițe, inclusiv la cele cu România.

România și Bulgaria vor intra în Schengen, în luna martie a acestui an, dar numai cu frontierele pentru traficul aerian și maritim. Pe aceste rute, controalele vor fi ridicate.

Paradoxal, românii vor petrecere mai mult timp la graniță, mai ales la cea sudică, deoarece Bulgaria a decis să introducă controale mai stricte.

Autoritatea Vamală Bulgară controlează mai dur la granița cu România, dar și în țară tocmai pentru a impresiona Austria și a intra mai repede în Schengen și cu granițele terestre.

România a intrat în Schengen, dar cozile la graniță vor fi și mai mari. De ce e „vinovată” Bulgaria?

Agenţia Vamală bulgară a înăsprit, începând cu 2024, controalele asupra tuturor mărfurilor transportate spre şi dinspre Austria, la toate vămile şi punctele de frontieră şi pe întreg teritoriul Bulgariei, informează site-ul BTA, potrivit Agerpres.

Verificările sunt în conformitate cu angajamentul Bulgariei şi României faţă de Austria de a spori controalele la frontierele lor terestre.

Angajamentul a fost prevăzut într-o anexă la decizia Consiliului Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a precizat Agenţia Vamală.

Vehiculele care ieşeau din Bulgaria au fost de asemenea supuse unor controale mai stricte.

Mergând pe aceeași logică, România va înăspri probabil controalele la frontieră.

În acest fel, timpii de așteptare de la Nădlac, spre exemplu, vor fi mai mari. Una din condițiile pentru intrarea României (parțială) în Schengen o reprezintă intensificarea controalelor la frontierele României cu UE. Este de așteptat ca, în primul rând, camioanele să aștepte mai mult să fie controlate de vameșii români la granița cu Ungaria.

Presa din Romania a scris că Austria și-a dat acordul să intrăm parțial în Schengen, dar există câteva condiții draconice pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească, mai ales în vederea aderării cu frontiere terestre.

Presa bulgară a fost mai realistă și vorbește de un adevărat ultimatum dat de Austria pentru ca România și Bulgaria să accepte migranți. Cu termene clare. Citește mai jos pe larg despre condiții de intrare ale României în Schengen.

blank