Actualitate, Featured

România, implicătă în scandalul Trump și Biden. Giuliani este cel care ne-a făcut părtași

România este invocată în mijlocul celui mai mare scandal politic de peste ocean, cel în care Donald Trump și Joe Biden, principalii rivali ai alegerilor prezidențiale din 2020, se acuză de abuz de putere și corupție, acuze care au trecut granițele americane, fiind implicate și alte state. De ce vorbește Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, despre România, ce afaceri ar fi avut aici fiul lui Joe Biden și mai ales ce înseamnă tot acest scandal pentru campania electorală de la noi?

„Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”. Asta declara în urmă cu câteva zile, la Fox News, avocatul lui Donald Trump, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani.

La 24 de ore după această declarație controversată, Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, n-a venit cu nicio lămurire. A adus România în mijlocul celui mai fierbinte scandal politic din Statele Unite, un scandal în care este în joc chiar funcția lui Donald Trump.

În încercarea de a afla ce ar putea ține la sertar Rudy Giuliani, jurnaliștii au descoperit o posibilă legătură a familiei lui Joe Biden cu România.

Legăturile lui Hunter Biden cu Puiu Popoviciu. Dezvăluirile făcute în luna mai de NYT

Într-un articol din mai anul acesta apărut în prestigioasa publicație americană The New York Times, autorii se concentrau pe vulnerabilitatea lui Joe Biden, acum candidat la nominalizarea democraților pentru prezidențialele de anul viitor. Și această vulnerabilitate este Hunter Biden, fiul său. Numirea lui în conducerea unei companii de stat din Ucraina, în timp ce tatăl său era vicepreședintele Statelor Unite, a ridicat mereu semne de întrebare. Dar ancheta finalizată în Ucraina nu a găsit nimic ilegal.

Se pare că Hunter Biden are afinitate pentru țările est-europene, căci în același articol din New York Times, jurnaliștii americani scriau și despre legăturile lui cu România. Descoperiseră că fusese consilierul omului de afaceri Puiu Popoviciu, cel care a fost anchetat și apoi condamnat la închisoare într-un uriaș dosar de corupție.

Apropo, deși a primit șapte ani de închisoare printr-o sentință definitivă pronunțată în 2017, Puiu Popoviciu n-a executat încă nicio zi din pedeapsă, e printre marii fugari ai României.

Articolul din New York Times a fost preluat și de Fox News la vremea respectivă, dar subiectul n-a fost aprofundat. Iată-ne, însă, cinci luni mai târziu, în fața avertismentului lansat de Rudy Giuliani, care susține că are informații despre legături ale familiei Biden cu România.

Jurnalist american: Vor fi multe informații greșite și dezinformări despre România lansate de Giuliani și susținătorii lui Trump
Digi24 a stat de vorbă cu un jurnalist de investigații din Statele Unite pentru a afla cum e percepută peste ocean această amenințare.

„Face parte din războiul politic, din șicanele, dificultățile și luptele politice dintre Trump și Giuliani și susținătorii lor, pe de-o parte, și Biden, de cealaltă parte. Mă îndoiesc că Giuliani știe ceva despre politica din România, mă îndoiesc că se gândește la moțiunea de cenzură, mă îndoiesc că e mai informat decât cei mai simpli membri ai anturajului lui Trump. Vede România și politica din România exact cum vede și Ucraina și politica din Ucraina, ca pe un instrument, ca pe un mijloc să-l atace pe Biden”, a explicat pentru Digi24 Casey Michel, jurnalist de investigație.

„Cred că vor mai fi interviuri, îl vom mai vedea pe Rudy Giuliani împreună cu tableta sa, cu SMS-urile vorbind despre Hunter Biden și România. Din păcate, vor fi și multe informații greșite și dezinformări despre România, lansate de Giuliani și susținătorii lui Trump”, a punctat jurnalistul american.

Iulian Fota: Nu e deloc recomandabil să amestecăm cu forța România într-o dispută internă americană
Și fostul consilier prezidențial Iulian Fota a minimizat importanța declarațiilor lui Rudolf Giuliani. Declarația lui Rudy Giuliani ar putea fi și un truc, o modalitate de a crește presiunea la adresa lui Joe Biden. La fel de bine s-ar putea ca el să nu mai ajungă niciodată la capitolul România, a spus Iulian Fota la Digi24.

„Ar trebui, înainte de orice, să-l lăsăm pe dl. Giuliani să spună la ce se referă, pentru că iarăși văd un lucru – și sincer, mi-e greu să-l înțeleg: noi umflăm un subiect care s-ar putea să fie fals, care s-ar putea pur și simplu să nu corespundă cu ce are dl. Giuliani în cap. Văd presa de la noi făcând deja niște conexiuni, părerea mea, puțintel forțate, fără a fi siguri că asta e ceea ce are dl Giuliani în cap și că la speța respectivă se referă. Nu e deloc recomandabil să amestecăm cu forța România într-o dispută internă americană, pentru că s-ar putea să aibă costuri pentru toată lumea”, a avertizat Iulian Fota.