Actualitate, Featured

România, printre primele 10 țări după suprafața construită expusă riscului seismic

România este între primele zece ţări, la nivel mondial, ca suprafaţă construită expusă riscului seismic, potrivit datelor pe care le deţine asiguratorul PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), prin intermediul căruia se încheie poliţele obligatorii pentru locuinţe.

„Peste 90% din suprafaţă se regăseşte în zone de risc, iar Bucureştiul este unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume”, declară Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

În ultimii 100 de ani, 13 cutremure semnificative au avut loc în România. Au provocat 2.630 de decese raportate în mod oficial şi au afectat mai mult de 400.000 de persoane, mai arată datele PAID România. Doar pagubele cauzate de cutremurul din 1977 depăşesc 2 miliarde de dolari.

În schimb, cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie, care a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani, de 5,8 grade pe scara Richter, nu a provocat daune sau victime înregistrate.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinţe existente pe teritoriul ţării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate, conform datelor PAID România. Celelalte 7,3 milioane de locuinţe, nu sunt protejate de o poliţa de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.

Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce în tragedii de familie pentru cei ale căror locuinţe sunt expuse în faţă cutremurelor. Mulţi ar putea află numai când e prea târziu că persoanele care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază, în cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor. Deşi poate nu au fost amendaţi pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinţei, autorităţile nu pot să le acorde sprijin financiar în caz de nevoie”, completează Nicoleta Radu.

Primarul general Gabriela Firea a declarat vineri că legislaţia privind refacerea clădirilor cu risc seismic trebuie schimbată deoarece, dacă într-un imobil cu 100 de proprietari unul nu-şi dă acordul pentru refacere, primăria nu poate face nimic.

„Din cele 343 de clădiri cu risc seismic grad 1 putem afirma că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajaţii, adică sunt deschise şantiere, iar în celelalte 55 sunt în stadii premergătoare de punere în siguranţă. Subliniez că, din neferire, deşi încă din vara lui 2016 am atras atenţia atât Guvernului cât şi Parlamentului că legea nu ne sprijină, este învechită, este din 1994 şi nu avem posibilitatea să putem să consolidăm atât cât este nevoie şi cât ne-am dori”, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Marius Coaje, consilierul primarului general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că imobilele cu risc seismic grad I din Capitală „pot cădea oricând” însă, pericolul cel mai mare îl constituie faţadele acestor clădiri. În aceste blocuri locuiesc aproape 9.000 de persoane.

Aceste clădiri pot cădea oricând. Nu cred că o să vedem blocuri căzând pe stradă, vom vedea căzând bucăţi de faţadă. Proprietarii au făcut tot felul de intervenţii neautorizate, modificând structura după bunul plac. Şi la un cutremur de 3-4 grade poate cădea o bucată, un balcon, un aer condiţionat. Nu avem de unde să ştim ce se va întâmpla, decât atunci când se va produce cutremurul”, a declarat, vineri, Marius Coaje.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în clădirile încadrate în clasa risc seismic 1 locuiesc 8.993 de persoane, iar blocurile încadrate în categoriile RS2 şi RS3 locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.

blank