România
Actualitate

România e dependentă de importurile de mâncare. În 2022 s-au cheltuit peste 12 miliarde de euro pe alimentele din străinătate

România a ajuns să fie dependentă de importuri. Aducem carne, lactate sau băuturi din Germania, Ungaria şi Polonia, dar şi o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina: sunt mai ieftine decât cele produse la noi.

România importă, în prezent, 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă

În primele 11 luni din 2022, România a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro. Cu 30% în plus, în comparaţie cu perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am adus de la străini se află carnea.

România importă, în prezent, 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă. Asta în contextul în care, în urmă cu 6 ani, procentul era de doar 20%. Mâncăm carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria.

Urmează, în top, semințele oleaginoase, lactatele şi băuturile, inclusiv cele alcoolice.

În ultimele luni, România a importat aproape 26 de mii de tone de făină de grâu
Cele mai mari cantităţi de alimente le-am adus din Germania, Ungaria şi Polonia. Surpriza vine de la ţara care se află pe locul patru: Ucraina.

Ţara aflată în război a exportat în România, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult faţă de 2021, potrivit Observator.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: „Au adus în România foarte mult ulei şi zahăr. Chiar se ambalează cantități mari de zahăr la preţuri mici.”

Şi cantităţi uriaşe de cereale. România a cumpărat din Ucraina cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult faţă de 2021. O parte din ele sunt procesate în ţară, restul merge la export.

Tot din Ucraina începem să aducem cantităţi mari de făină de grâu. În ultimele luni, am importat aproape 26 de mii de tone, ceea ce reprezintă necesarul pentru două luni de consum. Aşa că, în perioada următoare, vom mânca tot mai multă pâine făcută din făină ucraineană.

blank