România
Actualitate

România condamnă deschiderea secțiilor de votare în Transnistria

România Ministerul Afacerilor Externe condamnă desfăşurarea alegerilor rusești în teritoriile ocupate din Ucraina și deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile ruse în Transnistria.

Mesajul transmis de Ministerul Afacerilor Externe

„România condamnă cu fermitate deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, fără acordul autorităţilor din Moldova şi, respectiv, Georgiei. Acestea sunt ilegale şi încalcă dreptul internaţional”, arată MAE într-o postare pe X, fosta Twitter.

„România condamnă desfăşurarea alegerilor de către Rusia în teritoriile ale Ucrainei ocupate temporar şi anexate ilegal. Acestea încalcă dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Acest alegeri sunt ilegale şi ilegitime, rezultatul lor este lovit de nulitate”, mai spune MAE.

„Aceste buletine de vot au fost mai mult ca sigur tipărite chiar acolo (în Transnistria) pentru a evita să fie trecute printr-un punct de trecere a frontierei”, a declarat miercuri vicepremierul Oleg Serebrian înaintea unei şedinţe de guvern. „Este greu de spus cum ar fi fost aduse peste graniţă. Frontierele Republicii Moldova sunt controlate şi nu există nicio modalitate legală de a le aduce sau de a le scoate în mod legal”, a punctat oficialul. Serebrian, care este responsabil de „reintegrarea” regiunii separatiste, a declarat că tipărirea buletinelor de vot în Transnistria a fost menită să arate Republicii Moldova că regiunea nu resprectă legile naţionale. „Ceea ce este important aici este desfăşurarea procesului electoral în sine şi nu dacă buletinele de vot vor fi luate în sau în afara Rusiei”, a subliniat vicepremierul.

România

Șase secții de votare pentru alegerea lui Putin, în Transnistria

Agenția de presă controlată de autoritățile autodeclarate ale republicii Transnistria a raportat că, potrivit unei decizii a Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, cetățenii ruși din regiunea transnistreană vor avea acces la vot la alegerile prezidențiale din Rusia în șase secții de votare. Autoritățile de la Chișinău au exprimat dezaprobarea lor față de această decizie luată la Tiraspol. Ambasada rusă a anunțat că în data de 17 martie, între orele 08:00 și 20:00, vor fi active trei secții de votare la Tiraspol, câte una în orașele Bender, Râbnița și Grigoriopol.

Chișinău va contracara deschiderea de secții de votare în Transnistria

Citește și  Compania Kalaşnikov creşte producţia de drone pentru armata rusă: „Este un lucru deosebit de important în actualele condiţii”

În plus, Mihai Popșoi a afirmat, când a fost întrebat cum va reacționa Chișinăul la deschiderea de secții de votare în Transnistria, că o astfel de acțiune va fi contracarată.

„Nu pot divulga toate măsurile pe care le vom aplica, pot să spun doar că statul Republica Moldova este mai rezilient acum ca niciodată. Vom încerca să contracarăm acțiuni care sunt în detrimentul decizie suverane anunțate și convenite cu statul Republica Moldova”, a spus Popșoi citat de IPN.

Transnistrenii cu pașapoarte rusești au avut la dispoziție 24 de secții la precedentele alegeri prezidențiale din Rusia, în 2018 și circa 74.000 de persoane au votat. Peste 96% dintre transnistreni au pus ștampila, atunci, pe Vladimir Putin, aflat acum la al cincilea scrutin prezidenţial și fără candidați de opoziție.

blank