UE
Actualitate

România, cel mai mare producător de gaz din UE. Am învins „forțele” Europei – Germania și Olanda

Importurile de gaze din UE au scăzut în continuare, iar ratele de umplere a depozitelor de gaze au continuat să crească. Prețurile de vânzare cu amănuntul la gaze au revenit la niveluri văzute ultima dată în 2021, înainte de izbucnirea crizei energetice.

Importurile de gaze din UE au scăzut în continuare, iar ratele de umplere a depozitelor de gaze au continuat să crească. Prețurile de vânzare cu amănuntul la gaze au revenit la niveluri văzute ultima dată în 2021, înainte de izbucnirea crizei energetice.

“Prețurile cu ridicata ale gazelor au continuat să convergă pe piețele interne de gaze din UE, indicând fluxuri transfrontaliere sănătoase și condiții competitive de aprovizionare”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

România, cel mai mare producător de gaz din Europa. Am învins „forțele” Europei – Germania și Olanda

Consumul de gaz în UE a fost de 61 de miliarde de metri cubi, o scădere de 6% față de an și 45% trimestrial, ceea ce indică o scădere continuă a consumului de gaz din UE, determinată parțial de o scădere anuală de 22% a aportului de gaz pentru generarea de energie. Producția internă de gaze din UE a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, o scădere de 8% față de trimestru și cu 18% față de anul precedent.

UE

România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător din UE, urmată de Olanda pe locul doi și Germania pe locul trei. Stocarea de gaze din UE a atins cel mai înalt nivel din 2021, cu 67%, cu 3% mai mare decât în ​​T2 2023.

Au scăzut importurile

Importurile de gaze din UE s-au ridicat la aproape 70 de miliarde de metri cubi cu 9% mai puțin decât în ​​anul precedent. Gazul din conducte a constituit 64% din importuri (44 bcm), iar GNL a reprezentat 36% (25 bcm). Norvegia a rămas cel mai mare furnizor de gaze al UE (34%, 23,3 bcm), urmată de Rusia (18%, 12,4 bcm), SUA (16%, 11 bcm), Africa de Nord (15%, 10,8 bcm), Qatar (4% , 3 bcm) și Azerbaidjan (4%, 3 bcm).

Importurile de conducte din UE au crescut cu 7% față de trimestrul precedent și cu 2% față de anul precedent. Norvegia a furnizat jumătate din importurile de conducte ale UE (50%), urmată de Africa de Nord (19%), Rusia (17%) și Azerbaidjan (7%).

De precizat că țara noastră a importat aproximativ 19% din necesarul de gaze naturale în primele 8 luni ale anului, dar importurile au scăzut cu 7% față de anul trecut. La nivel european, începând cu luna februarie a acestui an, prețurile gazelor naturale sunt pe un trend ascendent, iar 1MW se tranzacționează în prezent în jurul valorii de 40 EUR.

blank