Olanda
International

România, atacată din Olanda: Statul, complice la furtul tezaurului dacic

Autoritățile române au făcut greșeli organizatorice flagrante în privința pieselor de patrimoniu expuse la muzeul Drents din Assen, Olanda. Conform raportului Corpului de control al prim-ministrului, au existat abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile. Presa din Olanda a ironizat greșelile statului român care au dus la furtul pieseor din tezaurul dacic.

România, atacată din Olanda. Corpul de control a sesizat faptul că ultima reevaluare a colecției de piese dacice s-a realizat în urmă cu mai mult de 14 ani, cu toate că, potrivit regulii stabilite prin normele aplicabile, această operațiune trebuia să se deruleze la intervale de 10 ani.

Cum au fost asigurate piesele din tezaurul dacic

Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro, în timp ce întreaga colecţie de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro.

Pe de altă parte, guvernul olandez a garantat pentru 9 milioane de euro, adică pentru 30% din valoarea totală asigurată a pieselor.

Olanda

Cum guvernul României și-a asumat o parte din asigurare în caz de deteriorare sau furt, va trebui să acopere o parte din bani.

Întrucât valoarea asigurată a celor patru obiecte furate este mai mică decât cei 9 milioane de euro pentru care garantează Olanda, muzeul Drents nu va trebui să plătească nimic.

Presa din Olanda nu a pierdut prilejul de a face haz de necaz, notând că statul român este, în aceste circumstanțe, un fel de „complice” la furtul tezaurului.

Alte nereguli sesizate

Verificările Corpului de control al prim-ministrului au relevat și faptul că măsurile și condițiile de securitate și pază antiefracție propuse de entitățile străine către care au fost împrumutate bunurile nu au făcut obiectul unor analize de specialitate.

În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, din muzeul Drents au fost sustrase coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.

blank