Actualitate, Stiri

România are zăcăminte de cupru în valoare de 22,7 miliarde de euro, dar nu pentru români

România are zăcăminte de cupru în valoare de 22,7 miliarde de euro, dar nu pentru români

upruRomânia deţine unele din cele mai mari zăcăminte de cupru din Europa. Anul trecut statul a încercat să privatizeze două din ele, fără succes, dar cu mult scandal. De ce trebuie privatizate rezervele de cupru pe care ţara noastră le-a extras şi le-a prelucrat singur de peste 70 de ani?
Metalurgia cuprului este cunoscută pe actualul teritoriu al României de peste 5.000 de ani, încă de la finele epocii pietrei.
Epoca modernă, în special după descoperirea electricităţii, a dus la o explozie a nevoii de cupru, unul din cei mai buni conductori de curent electric.
Mineritul metalelor neferoase, în special aur, argint şi cupru, a luat amploare în România după anul 1950. ”Zăcămintele de neferoase sunt, de fapt, polimetalice, adică se găsesc la un loc cupru – metal predominat – aur, argint şi alte neferoase. De la mijlocul secolului trecut au fost descoperite şi exploatate zăcăminte de cupru în Maramureş, Suceava, Harghita, Hunedoara, Alba, Caraş Severin şi Tulcea.”, ne-a spus inginer minier dr. Florea Neagu, fostul director al Institutului de Cercetări Miniere (IPROMIN), proiectant al unor mine şi fabrici de prelucrare a minereurilor neferoase, inclusiv cupru.

Anul trecut două scandaluri au zguduit industria cuprului din ţara noastră: un dosar de mită în cazul lichidării frauduloase a societăţii Moldomin şi privatizarea eşuată a societăţii Cupru Min, deţinătoarea unui zăcământ de un miliard de tone de minereu de cupru, aproxiamtiv 60% din rezervele României, cu un conţinut mediu de 0,36%.

Asta înseamnă că în zăcămntul societăţii Cupru Min se găsesc aproxiamtiv 3.600.000 de tone de cupru curat, din care se pot extrage efectiv, eliminând pierderile tehnologice, 2.500.000 de tone. Adăugând aici restul de 40% de minereu, din celelalte zăcăminte ale ţării, ne-ar rezulta o cantitate de aproxiamtiv 3.500.000 de metal roşu.
”Ţinând cont de faptul că preţul cuprului este acum de 6.500 de euro pe tonă, ar rezulta că România are zăcăminte de cupru în valoare de 22,7 miliarde de euro, dar nu pentru români”, ne-a mai spus Florea Neagu.
Extracţia a scăzut brusc după 1989

Conform datelor statistice ale IPROMIN, prezentate la aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, extracţia de curpu de la noi a avut un vârf în anul 1988, apoi a început să scadă brusc.

”După 1990 zăcămintele de metale neferoase din România au fost considerate epuizate, în special cele de aur şi cupru, iar minele au fost închise. De asemenea, fabricile de prelucrare a minereului au fost vândute, apoi au dat faliment. Iată însă că acum, aceleaşi zăcăminte epuizate au fost scoase la vânzare, iar cantităţile de minereu vehiculate sunt astronomice. Doar că preţul plătit de firmele particulare care au câştigat sau sunt pe cale de a câştiga aceste exploatări sunt miniscule. Un zăcământ cu valoarea de 14 miliarde de euro a fost dat contra sumei de 200 de milioane de euro – mă refer la Roşia Poeni. În ţara noastră mineritul, cu o tradiţie veche, a fost distrus în mod voit, este evident”, ne-a explicat Florea Neagu.

blank