România
Actualitate

România ar putea să fie „noua Ucraina” pentru Rusia. Scenariu de coșmar pentru NATO

România ar putea să fie „noua Ucraina” pentru Rusia. Scenariu de coșmar pentru NATO. Potrivit unui politolog bulgar, noile doctrine de apărare ale Rusiei indică un obiectiv final al războiului din Ucraina și retragerea NATO la granițele sale din 1997.

România ar putea să fie „noua Ucraina” pentru Rusia. Scenariu de coșmar pentru NATO în cazul în care Rusia va învinge Ucraina.

România ar putea să fie „noua Ucraina” pentru Rusia. Scenariu de coșmar pentru NATO

Politologul bulgar, Iskren Ivanov, a declarat acest lucru. Ar putea însemna că, în cazul unei victorii a Rusiei, ar fi foarte probabil să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în 2004, să devină zone tampon, similar cu ceea ce era Ucraina anterior.

„Dacă Rusia câștigă acest război, este foarte probabil ca ea să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în anul 2004, să fie o zonă tampon. În același mod în care Ucraina a fost o zonă tampon înainte. Și am putea spune că am văzut care este soarta zonelor tampon”, a declarat politologul bulgar Iskren Ivanov.

Reamintim faptul că Vladimir Putin a cerut în mod explicit Statelor Unite, cu câteva zile înainte de invazia în Ucraina, retragerea Alianței NATO la nivelul anilor 1997. România a aderat la NATO în 2004, iar acest aspect conturează analizele occidentale care spun că Putin nu se va opri în Ucraina.

Mai mult, politologul bulgar spune că Marea Britanie și SUA sunt garanți pentru aceste zone tampon, deoarece sunt țările care contribuie cel mai mult la apărarea NATO.

El a definit vizita lui David Cameron la Sofia ca fiind una cheie, iar consecințele acesteia, în opinia politologului, pot fi analizate pe trei niveluri. „Scopul este de a consolida influența britanică în Europa. Este logic să direcționăm mai multe resurse pentru a conține Rusia pe Bătrânul Continent.

Europa de Est este un element foarte important. În cadrul NATO, securitatea noastră este destul de bine garantată, nu așa cum ar fi într-un nou format european de securitate colectivă, potrivit nova.bg.

Țările europene nu au resursele strategice ale Statelor Unite și Marii Britanii”, a spus el.

blank