România
Economic

România a început negocierile pentru intrarea în OECD

Consiliul OECD a decis astăzi să deschidă discuțiile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu șase candidați: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Înființată în 1961,  OECD este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Conform unui comunicat de presă, decizia „vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD”.

„Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele țări confirmă aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de Viziune a OECD la a 60-a Aniversare și a Declarației Consiliului Ministerial adoptate anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OECD, la care noii membri trebuie să acceadă, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OECD, inclusiv prezervarea libertăților individuale, valorile democratice, statul de drept și protecția drepturilor omului, și valoarea economiilor de piață deschise, competitive, sustenabile și transparente.

Acestea se referă și la angajamentul membrilor OECD de a promova creșterea economică sustenabilă și incluzivă și la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor”, mai arată sursa citată.

Potrivit Organizației, procesul de negociere include o evaluare riguroasă efectuată de mai bine de 20 de comisii tehnice privind alinierea țării candidate cu standardele, politicile și practicile OECD.

Ca rezultat la aceste analize tehnice, și înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al organizației, trebuie efectuate schimbări în legislația, politicile și practicile țării, pentru a se alinia cu standardele și bunele practici OECD.

Analizele tehnice vor acoperi o gamă largă de politici și se vor concentra pe probleme prioritare, inclusiv comerțul deschis și investițiile, progresele în guvernanță publică, integritate și eforturile anti-corupție, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind clima.

Nu există un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare. Rezultatul și calendarul depind de capacitatea fiecărei țări de a se adapta și ajusta pentru a se alinia cu standardele OECD.

Odată ce toate comisiile tehnice își finalizează analizele, o decizie finală va trebuie să fie luată în unanimitate de către toți membrii OECD din Consiliu.

Președintele Klaus Iohannis transmite că România rămâne angajată să urmărească obiectivul de a deveni membru OECD.

„Salut călduros decizia OECD de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare”, arată mesajul președintelui Iohannis pe Twitter.

„Vești excelente de la ședința Consiliului OECD de astăzi: România a fost invitată să înceapă negocierile de aderare! Un mare succes al eforturilor noastre diplomatice. Suntem recunoscători Secretarului General Mathias Cormann și echipei sale. România este angajată să lucreze din greu către atingerea obiectivului de a deveni un membru deplin!”, arată mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Guvernul salută decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România.

„Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României.

Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate.

Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituționale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele și instituțiile de resort, sub egida, începând cu 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de Prim-Ministrul României.

Decizia de astăzi a Consiliului OCDE reprezintă o recunoaștere a faptului că România împărtășește valorile și principiile Organizației. În același timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE și a valorii adăugate pe care țara noastră o aduce Organizaţiei.

Anunțul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE. Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală.

Guvernul României folosește acest prilej pentru a reconfirma că instituțiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor, în drumul către aderarea la OCDE”, arată un comunicat de presă al executivului.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.