România a fost singura țară din UE în care investițiile productive au crescut în prima jumătate a anului curent, arată o analiză a economistului șef al Băncii Transilvania, citată de hotnews.ro.

Eurostat a comunicat recent datele cu privire la evoluţia PIB-ului şi componentelor în ţările membre ale Uniunii Europene în trimestrul ÎI şi prima jumătate a anului curent. Conform acestor statistici PIB-ul Zonei Euro (principalul partener economic al României) s-a ajustat pentru al doilea trimestru consecutiv în T2, cu o dinamică anuală în intensificare la 14.9%, arată o analiză publicată marți de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

„Scăderea economiei cu un ritm record în T2 a fost determinată de incidenta pandemiei şi restricţiile implementate pentru contracararea acestui şoc fără precedent în ultimele decenii, mai arată raportul.

Economia României a consemnat un ritm anual de declin de 10.3% în T2, dar nu la fel de sever precum cel înregistrat în Zona Euro. Această evoluţie a fost determinată, în principal, de faptul că investiţiile productive (motorul economiei) au continuat să crească în România (cu o dinamică anuală în decelerare la 2.2%) şi s-au ajustat cu un ritm anual de peste 20% în Zona Euro.

Subliniem faptul că România a fost singura ţară din Uniunea Europeană în care investiţiile productive au crescut în T2 şi în prima jumătate a anului curent.

Majorarea investiţiilor productive pentru al şaselea trimestru consecutiv în T2 (într-un context caracterizat prin restricţii fără precedent) a fost susţinută de mix-ul relaxat de politici economice (inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanţare), dar şi de potenţialul de dezvoltare din economia internă. Se poate spune că firmele au continuat proiectele de investiţii lansate la începutul acestui an, evidenţiindu-se dinamica din sectorul construcţiilor, susţinută şi de majorarea cheltuielilor de capital ale statului””, se arată în analiza citată de Hotnews.ro.