International, Stiri

Rogozin se grăbeşte să recunoască Transnistria

”Semnăturile transnistrenilor despre recunoaşterea republicii se află la Moscova. Am avut noi grijă”

  Rogozin

Majoritatea semnăturilor transnistrenilor în favoarea independenţei Transnistriei au fost aduse la Moscova, a anunţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a efectuat zilele trecute o vizită la Tiraspol, fără ca aceasta să fie coordonată cu autorităţile de la Chişinău.

”Semnăturile transnistrenilor despre recunoaşterea republicii se află la Moscova. Serviciile speciale moldovene, care au reţinut şi au scotocit avionul nostru la Chişinău, au luat doar o mică parte din ele. De cealaltă parte am avut noi grijă”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook, după cum transmite duminică ITAR-TASS.

În acelaşi mesaj, Dmitri Rogozin, care este şi reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, a ameninţat că ”provocările Chişinăului vor avea consecinţe serioase pentru relaţiile bilaterale” dintre Rusia şi Republica Moldova.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat sâmbătă că organele competente ale Republicii Moldova au reţinut cutii conţinând ‘liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei’, pe care Rogozin intenţiona să le transporte la Moscova, condamnând în acelaşi timp declaraţiile ‘cu caracter provocator’ făcute de vicepremierul rus în timpul vizitei sale de la Tiraspol.

Dmitri Rogozin nu a exclus, vineri, la Tiraspol, posibilitatea recunoaşterii independenţei Transnistriei. El a declarat presei din regiune că problema recunoaşterii internaţionale a independenţei Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că ‘totul va depinde de cum va evolua situaţia’, potrivit agenţiei de ştiri de la Tiraspol Novosti PMR. Rogozin s-a referit la principiul internaţional al integrităţii teritoriale, dar a adăugat că, în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala.

blank