Actualitate, Stiri

Robert Turcescu, ofiter acoperit. Ce riscă Robert Turcescu după ce a dezvăluit că a fost ofiter acoperit

Robert Turcescu a cutremurat duminică presa autohtonă, când a dezvăluit că ar fi fost ofițer acoperit. Autodenunțul făcut duminică l-ar putea costa chiar ani de libertate pe jurnalist, pentru că legea prevede sancțiuni dure pentru persoanele care divulgă informații secrete sau nepublice, scrie DCnews.ro.

turcescu

Potrivit DCnews.ro, legea, adica noul Cod Penal, prevede sanctiuni dure pentru persoanele care divulga INFORMATII SECRETE sau nepublice:

Art. 303 – Divulgarea informatiilor secrete de stat

(1) Divulgarea, fara drept, a unor informatii SECRETE DE STAT, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevazute in art. 176, se pedepseste cu INCHISOAREA de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Detinerea, fara drept, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce contine INFORMATII SECRETE de stat, daca poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevazute in art. 176, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 304 – Divulgarea INFORMATIILOR SECRETE de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fara drept, a unor INFORMATII SECRETE de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

 (2) Divulgarea, fara drept, a unor INFORMATII SECRETE de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

(3) Daca, urmare a faptei prevazute in alin. (1) si alin. (2), s-a savârsit o infractiune impotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse in Programul de protectie a martorilor, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar daca s-a comis cu intentie o infractiune contra vietii, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani.

Robert Turcescu ofiter acoperit – Jurnalistul Robert Turcescu a recunoscut că a fost locotenent-colonel sub acoperire. El a făcut această “mărturisire şi spovedanie”, pe blogul său, iar duminică seara, la B1 TV, în emisiunea Sorinei Matei, a subliniat că acum venit momentul să recunoască. Robert Turcescu a explicat în direct, în platou la B1 TV, postarea de pe blog referitoare la mărturisirea sa că a fost ofițer acoperit. El a confirmat că este scrisă de el, că documentele sunt reale și că acum se simte eliberat și fericit. Jurnalistul a mai spus că “de mâine” nu va mai face emisiune.

    ”Nu sunt niște așa-zise documente. Eu le-am pus astăzi pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce privește documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de judecători, să spun adevărul despre ceea ce știu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale. Anunț un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Mi-am dat seama că e necinstit față de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toți, e necinstit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar consta asta. Din momentul în care m-am decis să public aceste documente, mi le asum. Astăzi sunt împăcat, am o stare de fericire, de bucurie. Am scris acolo că cer iertare. Le cer iertare tuturor celor pe care această povară a mea îi încurcă. Le spun să mă judece drept, dar dacă le-am greșit, le cer iertare. De mâine (n.r. luni) nu voi mai face această emisiune. Știu că, în contextul actual, până ce un judecător va spune dacă am greșit sau nu, nu am tăria să mă mai înfățișez public. Le doresc tuturor să trăiască un astfel de moment de eliberare, să trăiască sentimentul acesta, al faptului că făcând așa, asta este calea cea dreaptă. Am trecut prin clipe chinuitoare, în momtul acela mă dădeam de ceasul morții pentru că nu mai puteam să vin să discutăm de ofițerul acoperit. Eram în fața voastră un nimeni, un ins care mințea. De asta am decis să mă eliberez. Fiecare are o cale în a face lucrurile”, a declarat Robert Turcescu la B1 TV.

Robert Turcescu a mai spus că „nu mai puteam veni în fata voastră vorbind despre ofițerul acoperit care candidează la președinție și eu sa ma simt așa în interiorul meu„. Jurnalistul a refuzat să răspundă de unde a primit documentele.

Într-o postare de pe blogul său personal, intitulată sugestiv “Mărturisire şi spovedanie” jurnalistul precizează că acesta a fost locotenent-colonel sub acoperire.  Totodată, Turcescu a publicat pe blog şi câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-ar fi primit.

     “Da, am fost lt – colonel sub acoperire. Public mai jos citeva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales sa nu-l tradez pe bunul Dumnezeu si sa fac aceasta marturisire publica. Refuz sa fiu Iuda in fata lui Christos, chiar daca astazi, celor ce vor citi si vor vedea acest text poate ca nu le va fi foarte clar ce se intimpla. Rugati-va pentru mine si cu mine sa fim iertati si izbaviti. Sint pregatit sa indur oprobiul public, il merit, dar sper sa avem parte de legi si de judecatori drepti. Cu Dumnezeu inainte si va fi bine! Va cer iertare tuturor“, este textul unei postări pe blogul personal al jurnalistului Robert Turcescu.