Inteligenției Artificiale
IT&C

Risc de supraveghere în masă prin intermediul Inteligenției Artificiale Avertisment ferm al PE

Parlamentul dorește ca UE să stabilească standarde globale în privința Inteligenției Artificiale (IA), atrăgând atenția că există riscul unei supravegheri în masă și pentru alte ingerințe ilegale în drepturile fundamentale.

Risc de supraveghere în masă prin intermediul Inteligenției Artificiale Avertisment ferm al PE

Parlamentul European a adoptat recomandările finale ale Comisiei sale de speciale ale Inteligenței Artificiale  în era digitală (AIDA), potrivit unui comunicat al instituției.

Textul, adoptat cu 495 de voturi pentru, 34 împotrivă și 102 abțineri, afirmă că dezbaterea publică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) ar trebui să se concentreze asupra potențialului enorm al tehnologiei de a completa forța de muncă umană.

UE ia act de faptul că a rămas în urmă în cursa mondială pentru poziția de lider în domeniul tehnologiei. Există riscul ca standardele să fie elaborate în altă parte, adesea de către actori nedemocratici, iar eurodeputații consideră că UE trebuie să acționeze ca un organism de standardizare la nivel mondial în domeniul IA.

Aceștia au identificat opțiuni de politică care ar putea debloca potențialul IA în domeniul sănătății, al mediului și al schimbărilor climatice, pentru a contribui la combaterea pandemiilor și a foametei la nivel mondial și pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor prin medicina personalizată. Eurodeputații europeni afirmă că, împreună cu infrastructura de sprijin necesară, educația și formarea, IA poate spori capitalul și productivitatea muncii, inovarea, creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă.