ONU se teme de „întoarcerea la un război total” în estul Ucrainei, a declarat miercuri un înalt responsabil ONU în faţa Consiliului de Securitate reunit de urgenţă, informează AFP, citată de Agerpres.

jens_43421800

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat temerile potrivit cărora se teme de „întoarcerea la un război total” în estul Ucrainei.

Secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Jens Andres Toyberg-Frandzen, a evocat de asemenea printre posibilele scenarii „un conflict îngheţat şi persistent ce ar menţine status quo-ul în estul Ucrainei timp de ani de zile sau decenii”.

Al treilescenariu este cel al „unui conflict ce continuă cu zgomot redus luni de zile, cu lupte sporadice de mică intensitate urmate de perioade când ostilităţile şi pierderile umane cresc”. Aceste scenarii „ar fi o catastrofă pentru Ucraina”, a estimat responsabilul ONU.

Reuniunea a fost convocată la cererea Statelor Unite pentru a examina acuzaţiile legate de incursiunile militare ale Rusiei în estul Ucrainei, confirmate de NATO şi OSCE.

OSCE a desfăşurat 261 de observatori internaţionali în Ucraina, dintre care 112 în regiunile din estul ţării unde o fragilă încetare a focului între rebelii proruşi şi armata ucraineană, decretată la începutul lunii septembrie, este încălcată zilnic, aminteşte AFP.

Confruntările s-au intensificat în ultimul timp şi informaţiile că de vineri au început să intre convoaie militare ruseşti puternic înarmate, date la început de Kiev, au fost coroborate de NATO şi OSCE.

Ministerul rus al Apărării rus a respins miercuri acuzaţiile, considerându-le „nefondate”

Citeste si...
Diana Korbelova concediată după ce s-a aflat că este şi PROSTITUATĂ