Procurorii DIICOT au decis luni, în Adunarea Generală, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi solicite RESPINGEREA propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui FELIX BĂNILĂ la conducerea Direcţiei, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Adunarea Generală a DIICOT a luat această decizie cu 154 de voturi “pentru” şi 47 “împotrivă”.

Procurorii DIICOT transmit, în solicitarea către preşedintele Klaus Iohannis, că proiectul conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentatcorespunzător, nu cunoaşte şi nu înţelege structura, competenţa şi aspiraţiile Direcţiei, arată sursa citată.

 

Totodată, aceştia apreciază că avizul pozitiv dat de către CSM a transformat “serioasele carenţe în cunoaşterea activităţii, organizării şi funcţionării DIICOT demonstrate de candidat prin răspunsurile oferite la numeroasele întrebări având acest obiect în adevărate calităţi precum: «profesionalism, bună cunoaştere a sistemului judiciar şi a problemelor reale cu care se confruntă acesta, prezentând o viziune de ansamblu asupra activităţii DIICOT şi identificând soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii structurii »”.

Procurorii DIICOT se mai întreabă, în documentul trannsmis şefului statului, “cum poate fi adecvată funcţiei de procuror-şef DIICOT nominalizarea făcută, în condiţiile în care candidatul nu vorbeşte nicio limbă străină?”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil pe 5 iunie, propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Oliver Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Ulterior, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a transmis preşedintelui  Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror-şef DIICOT.

Potrivit legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.