Reuters
Actualitate

Reuters: António Guterres și Recep Erdogan vor veni în Ucraina

Secretarul general al ONU, António Guterres, va efectua o vizită în Ucraina, în perioada 18-19 august, informează Reuters.

Guterres va efectua o vizită în regiunea Lvov pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan joi, 18 august, iar apoi va vizita portul din Odesa vineri, 19 august.

Guterres ar putea fi însoțit de Guterres

Reuters: Vizita secretarului general al ONU în Ucraina are scopul de a ridica problema „acordului de cereale”, bombardarea centralei nucleare Zaporojie, uciderea soldaților ucraineni capturați în centrul de arest preventiv Olenivka.

Apoi, Guterres se va deplasa în Turcia pentru a vedea exact cum funcționează centrul de coordonare. Vizita lui Erdogan în Ucraina nu a fost încă anunțată de Istanbul. Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a mai vizitat Ucraina.

Kremlinul îl consideră pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan drept un mediator pentru negocierile de pace cu Ucraina. Cu toate acestea, Moscova nu intenționează să ușureze condițiile pentru un armistițiu cu Kievul. Jurnaliștii de la Bloomberg anunță acest lucru, citând surse apropiate de Kremlin.

Turcia, intermediară în negocieri
Potrivit sursei citate, Turcia a insistat de mult asupra rolului de mediator într-un acord de pace în Ucraina, dar Rusia nu a acceptat această idee. Situația a fost influențată de așa-numitul acord de cereale, pentru care dictatorul rus i-a mulțumit personal lui Erdogan în cadrul întâlnirii de vineri.

„Cu toate acestea, Rusia nu își atenuează condițiile cu privire la orice încetare a ostilităților și este puțin probabil ca negocierile de pace blocate cu Ucraina să își revină decât dacă există o schimbare majoră a echilibrului militar în favoarea lui Putin”, spun sursele publicației.

Turcia se opune invaziei ruse a Ucrainei și a oferit Kievului drone foarte eficiente pentru a contracara ocupanții. În același timp, Ankara se abține să se alăture sancțiunilor americane și europene împotriva Rusiei, temându-se de pierderi economice.