Restricțiile revin în Romania, pas cu pas
Actualitate, Featured

Restricțiile revin în Romania, pas cu pas

Restricțiile revin în Romania: În vreme ce Guvernul s-a spălat pe mâni de (re)introducerea unor restricții, autoritățile locale au trecut la măsuri. În trei județe din țară purtarea măștii în zona școlilor devine obligatorie. Purtarea măştii de protecție devine obligatorie în Cluj, începând de miercuri, în zona școlilor, pe o rază de 100 metri în jurul acestora. Măsuri similare au fost adoptate anterior la Galați și Botoșani. Sunt însă și alte restricții.

Restricțiile revin în Romania, pas cu pas

IAȘI

Restricțiile revin pe teritoriul Romaniei a început Restaurantele, cinematografelor, teatrelor și cazinourilor din orașul Iași și din 11 comune ieșene se închid timp de o săptămână din cauza înmulțirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Autoritățile ieșene au decis să suspende începând de luni până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din orașul Iași și din comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora și Valea Lupului. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată și activitatea cazinourilor din Iași și din cele 11 comune. De asemenea, nu vor fi deschise cinematografele și teatrele, iar spectacolele și evenimentele culturale sunt interzise.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mai decis să prelungească cu încă o săptămână interdicțiile similare din comunele ieșene Bârnova, Ciurea, Heleșteni, Holboca și Horlești.

Măsurile au fost luate în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.

CLUJ


Prefectul Mircea Abrudean a anunţat, luni, o serie de măsuri instituite de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj pentru municipiile Dej şi Gherla.

El a anunţat că în Dej şi Gherla sunt suspendate activităţile cu publicul în cazul restaurantelor şi cafenelelor, în interior, precum şi sălilor cu jocuri de noroc. De asemenea, ca urmare a depistării mai multor cazuri de elevi cu COVID-19, Colegiul „Andrei Mureşanu” Dej şi Liceul „Petru Maior” Gherla trec la scenariul 3, în care cursurile se desfăşoară online.

CJSU Cluj a mai adoptat o hotărâre potrivit căreia se instituie obligativitatea purtării măştii de către toate persoanele de peste 5 ani pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor şcolilor din judeţ.

„Observăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri în judeţul Cluj. (…) Trendul este ascendent şi trebuie să luăm nişte măsuri de restricţionare a unor activităţi pentru prevenirea răspândirii acestui virus şi pentru a scădea presiunea pe sistemul medical. În momentul de faţă, cele trei spitale COVID funcţionează la capacitate aproape maximă, atât în ceea ce priveşte terapia intensivă, cât şi pe secţiile COVID”, a spus Mircea Abrudean.

BOTOȘANI

Părinții care vin să ducă sau să aducă la școală copiii vor trebui să poarte mască de protecție, în perimetrul unităților de învățământ din Botoșani, de marți, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

CJSU a aprobat, luni, ca mască de protecție să devină obligatorie în preajma unităților de învățământ din tot județul Botoșani.
Monica Adascăliței, directorul DSP Botoșani, a declarat că decizia obligativității purtării măștii de protecție în zona delimitată de 100 de metri în jurul școlilor a fost luată având în vedere că majoritatea contaminărilor sunt din comunitate.

„Majoritatea cazurilor sunt din comunitate, nicio contaminare nu este în interiorul școlilor, nici la copii, nici la cadre didactice, spațiul din jurul școlii, unde părinții așteaptă, zona de aglomerare pe metrul pătrat este mare. Părinți cât așteaptă în jurul școlii să aibă mască, în perimetrul școlii, 100 de metri, în jur”, a spus directorul DSP Botoșani

blank