Actualitate, Featured

Republica Moldova anunță că nu va folosi izoletele donate de România

Izoletele oferite de România nu vor fi folosite pentru pacienții cu Covid-19, ci în cazul altor boli, a anunțat Republica Moldova, care apreciază însă gestul.

„Izoletele nu se folosesc la COVID-19. Asta nu o spun eu, ci experții în domeniu. Ele vor fi folosite la alte boli. Noi apreciem gestul României, inclusiv venirea acestor izolete”, a declarat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, potrivit Agora.MD.

La rândul său, șeful autorității publice de sănătate spune că pentru bolnavii de coronavirus sunt suficiente măștile, iar fiecare țară decide dacă folosește sau nu izoletele.

„Specialiștii rămân pe poziția că izoletele nu sunt obligatorii pentru coronavirus și e decizia fiecărei țări. În recomandările OMS, izoletele nu apar ca obligatorii. Lucrurile nu trebuie interpretate, așa cum apare tendința. Este suficient dacă bolnavul de coronavirus poartă mască”, a declarat directorul Agenției pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

În ce au constat ajutoarele

Reamintim că 20 de camioane cu echipamente de protecție și produse sanitare au plecat miercuri din București la Chișinău, ca donație din partea Guvernului român în sprijinul luptei contra coronavirusului.

Printre echipamentele donate sunt și 10 izolete, care sunt folosite de medicii români pentru toate cazurile de coronavirus.

Ajutoarele au constat în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.