Featured, International

Republica Macedonia de Nord si-a schimbat numele

Europa trece prin momente istorice, după o dispută de aproape trei decenii între Macedonia și Grecia. Astfel Macedonia a devenit Republica Macedonia de Nord. Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că este o revendicare teritorială, informează Mediafax.

Republica Macedonia de Nord a celebrat evenimentul printr-o ceremonie în cadrul căreia a ridicat steagul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că „un scop istoric” a fost în sfârşit atins. „Trăiască Republica Macedonia de Nord”, a declarat liderul social-democrat într-un mesaj postat pe Twitter.

În urma tratatului semnat de Skopje şi Atena, privind schimbarea numelui, Macedonia poate să adere la NATO. Aderarea Macedoniei la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Următorul pas pentru aderarea Macedoniei de Nord la NATO este ratificarea protocolului de aderare de fiecare stat membru.

blank