Actualitate, Featured

Remember 21 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu, ziua ultimei greşeli

21 decembrie 1989. Ne aducem aminte de ziua ultimei greşeli a lui Nicolae Ceauşescu. După primul oraş liber, Timişoara, în timp ce revolta populară se întindea la Sibiu şi Târgu Mureş, în faţa sediului Comitetului Central al PCR era organizat un miting uriaş. Propagandiştii regimului comunist voiau să arate că populaţia Capitalei era solidară cu marele conducător în reacţia lui faţă de protestul de la Timişoara. Oamenii au fost însă de altă părere.
La Bucureşti, mitingul convocat pentru susţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a măsurilor represive de la Timişoara se transformă într-o revoltă împotriva dictatorului. Nicolae Ceauşescu încearcă să-şi continue discursul. Îndemnat de soţia sa, promite majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii. Oamenii nu mai ascultau. Erau înghesuiți de tancuri și cordoane de poliţie, dar ocupaseră bulevardele din centrul Capitalei.

La ora 16.45 se trag primele focuri de armă asupra protestatarilor.

O oră mai târziu, Nicolae Ceauşescu organizează o teleconferinţă cu şefii organizaţiilor judeţene de partid şi le cere să ia măsuri de reprimare a revoltelor. În programul Televiziunii sunt incluse repetate chemări pentru apărarea şi consolidarea comunismului.

Dar anticomuniştii bucureşteni formează o baricadă umană între sala Dalles şi Hotelul Intercontinental, care e luată cu asalt de Armată şi de forţele de securitate. Atunci se înregistrează şi primii morţi. După miezul nopţii, maşini speciale ale primăriei spală din greu sângele de pe bulevardul unde trăgea să moară şi comunismul. Abia a doua zi, pe 22 decembrie, manifestanții au câştigat.