Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a anunţat că începând din 7 mai se schimbă regulile de vaccinare anti-COVID. Mai exact, la sfârşit de săptămână persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19 se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare, fără programare prealabilă. Prioritate vor avea persoanele de peste 60 de ani. 

Se schimbă regulile de vaccinare anti-COVID. Din 7 mai, persoanele de peste 60 de ani se vor putea prezenta direct la centre fără programare. Restul persoanelor care vor să se vaccineze se pot prezenta la centrele de vaccinare după ora 14, tot fără programare, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Regulile vaccinarii, schimbate din temeli

„Începând de vineri, din 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare. Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică și luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate: persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare fără programare; de asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14, până la finalul programului, ora 20, fără programare.

Menționez, pentru persoanele peste 60 de ani, se pot prezenta pe tot parcursul programului, de la 8 dimineața până la orele 20.

Prioritate vor avea persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, însă suplimentar, în funcție de capacitate de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrul de vaccinare.

Adică, dacă un centru are capacitate de 100 de persoane și sunt 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Eventual, cei care se prezintă suplimentar pot fi trecuți pe o listă și să se prezinte în zilele următoare.

Este posibil ca această modalitate de vaccinare să crească numărul de doze irosite, pentru că vom merge pe o estimare medie a consumului pe 3 zile, însă fără să avem o garanție că numărul de doze distribuite vor fi și consumate pe perioada intervalului de stabilitate a acestor doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că în mai multe oraşe, inclusiv în Bucureşti vor fi organizate maratoane de vaccinare anti-COVID la care cei care doresc să se imunizeze pot participa.

„Inclusiv eu voi fi prezent şi voi vaccina vineri în centrul de la Sala Palatului”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, făcând referire la maratonul de vaccinare care începe din 7 mai la Bucureşti.

Valeriu Gheorghiţă anunţă că primii români au fost vaccinaţi cu serul Johnson&Johnson în România

Chiar dacă vaccinarea anti-COVID cu serul Johnson&Johnson a fost amânată în unele cabinete ale medicilor de familie, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţa că sunt români care astăzi au fost vaccinaţi cu acest ser.

„În Bihor au fost introduse 10 persoane vaccinate cu serul Johnson&Johnson. Activitatea a început şi mă aştept ca progresiv un număr de medici de familie să facă această activitate. Mă aştept ca un număr mai mare de medici de familie să-şi arate disponibilitatea”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.