Featured, Showbiz

Regretatul cântăreț Dan Spătaru ar fi împlinit 79 de ani. Află povestea marelui artist

 

 

Se spune că Dan Spătaru a fost prima mare vedetă din România, deși erau mai mulți cântăreți care aveau lipici la public. Interpretul piesei ”Drumurile noastre toate” ar fi împlinit 79 de ani, la 2 octombrie. Sunt 14 ani de când a murit, dar ne-a lăsat unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc.

Aproape că nu există botez sau nuntă fără „Drumurile noastre toate”, probabil piesa de rezistență a regretatului artist Dan Spătaru. La 2 octombrie, ar fi împlinit 79 de ani și încă ar fi fost invitat să ne încânte dacă nu ne-ar fi părăsit în septembrie 2004.

Biografie Dan Spătaru

  • Dan George Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în Aliman, Constanța. S-a stins din viață la 8 septembrie 2004, în București, în urma unui infarct. Marele interpret a lăsat în urmă un adevărat tezaur. Piesele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avere lăsată în urmă. A mai lăsat o soție îndurerată, Sida și o fiică, dar și o nepoțică, care are mari șanse să îi urmeze în carieră.
  • Dan George Spătaru s-a născut în 2 octombrie 1939, într-o familie de învățători. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la „Progresul”, apoi la „Știința București”.
  • În anul III la „Facultatea de Educație Fizică și Sport” a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spataru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă.
  • Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.
  • Aproape toate cântecele interpretate de Dan Spătaru au fost șlagăre. Sunt îndrăgite și astăzi de români din toate generațiile. Ne-a lăsat şlagăre memorabile: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre” și multe altele. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde.

Marile iubiri ale lui Dan Spătaru

Românii l-au adorat pe Dan Spătaru, în special femeile. O voce inconfundabilă, memorabilă, o ținută de vedetă internațională.

Despre amorul dintre acesta şi Pompilia Stoian, o cântăreață tânără, frumoasă și în mare vogă, au circulat multe zvonuri. În urmă cu mulți ani, artista a recunoscut public că l-a iubit mult pe colegul ei de scenă, alături de care a cântat în anii ‘60. Însă acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte ca Dan să se însoare cu Sida, în anul 1974. Povestea dintre cei doi s-a încheiat însă trist, căci Pompilia s-a căsătorit cu altcineva, iar în 1968 şi-a urmat soţul în Germania. Mariajul ei nu a durat decât trei ani şi ulterior avea să afle cât de mult a suferit Dan Spătaru după ea. “Am aflat de la o prietenă că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan a fost la biserică. Era răvăşit şi vorbea cu voce tare: «Pe mine cui mă laşi?»”, povestea Pompilia, interpreta unui şlagăr extrem de popular, “Prieten drag” (1966).

Dar, după această iubire neîmplinită, Dan Spătaru şi-a găsit marea dragoste, în persoana Sidoniei, care i-a dăruit şi o fiică, Dana.

blank