Corneliu Porumboiu
Actualitate, Featured

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon, puși sub acuzare de DIICOT pentru presupusă evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au început cercetările pentru 100 de persoane fizice şi juridice, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cei cercetaţi se află regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon.

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon au fost aduși luni la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul şi impozitul pe profit.

Ada Solomon a produs lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude. Filmul a câștigat Ursul de Aur în acest an la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Ada Solomon a produs şi „Aferim!”, regizat tot de Radu Jude. Filmul a câştigat premiul Gopo în 2016.

Regizorul Corneliu Porumboiu a câştigat mai multe premii naţionale şi internaţionale, cum ar fi premiul „Camera d’Or” pentru primul său lungmetraj „A fost sau n-a fost?” (2005), premiul Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în secțiunea „Un Certain Regard” pentru ” Polițist, adjectiv”, al doilea film scris și regizat de regizor (2009).

Potrivit comunicatului de presă emis de DIICOT, în perioada 2013-2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României, etc).

O parte din membrii grupului infracţional figurau ca asociaţi sau administratori în cadrul mai multor societăţi comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracţională. De asemenea, facturile emise şi supuse controlului de către organele fiscale aveau acelaşi tipar, le lipseau menţiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat şi vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societăţile prestatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei.

blank