Ministerul de Externe britanic a anunţat miercuri că a convocat-o pe Nicole Mannion, însărcinată cu afaceri a Uniunii Europene la Londra, pentru a da explicaţii despre acuzaţiile potrivit cărora Regatul Unit a interzis exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Regatul Unit, care s-a retras anul trecut din UE, a depăşit cu mult performanţele blocului european în privinţa vaccinării, reuşind să administreze doze pentru peste o treime din populaţie, transmite Reuters, citată de Agerpres. Cele 27 de ţări membre ale Uniunii au acuzat companiile farmaceutice că nu respectă graficul zilnic de livrare; este vizată şi AstraZeneca, deţinătoare a unor unităţi de producţie atât în Regatul Unit, cât şi în UE.

Bruxellesul susţine că a permis exportul către britanici a milioane de doze de vaccin Pfizer, pe care aceştia nu îl produc. În schimb, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Londra a interzis „direct” exporturile de vaccin produs în Regatul Unit, invocând o clauză din contractul cu AstraZeneca conform căreia trebuie să onoreze cu prioritate comenzile interne.

Londra neagră aplicarea unei astfel de interdicții a exporturilor de vaccin
Poziţia Londrei este că nu aplică o astfel de interdicţie, iar succesul campaniei britanice de vaccinare se datorează negocierilor cu companiile farmaceutice anul trecut şi investiţiilor făcute din timp în lanţurile de aprovizionare.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri parlamentului că trebuie să „corecteze” afirmaţia lui Michel, insistând că guvernul pe care îl conduce „nu a blocat exportul nici unei singure doze de vaccin împotriva COVID-19 sau a componentelor vaccinului”.

Charles Michel şi-a nuanţat ulterior afirmaţia despre o interdicţie „directă” de export, arătând că există „diferite modalităţi de a impune interdicţii sau restricţii privind vaccinurile”.

Un oficial european a afirmat că UE a permis exportul a opt milioane de doze de vaccin Pfizer de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

Manfred Weber, liderul grupului Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul Europei, i-a transmis Ministerului britanic de Externe „să nu mai dea lecţii şi să prezinte datele privind exporturile Marii Britanii”.


Citeste si...
In Madrid au apărut primele cazuri de infectare cu noua tulpină a COVID