Ministerul de Externe britanic a anunţat miercuri că a convocat-o pe Nicole Mannion, însărcinată cu afaceri a Uniunii Europene la Londra, pentru a da explicaţii despre acuzaţiile potrivit cărora Regatul Unit a interzis exporturile de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Regatul Unit, care s-a retras anul trecut din UE, a depăşit cu mult performanţele blocului european în privinţa vaccinării, reuşind să administreze doze pentru peste o treime din populaţie, transmite Reuters, citată de Agerpres. Cele 27 de ţări membre ale Uniunii au acuzat companiile farmaceutice că nu respectă graficul zilnic de livrare; este vizată şi AstraZeneca, deţinătoare a unor unităţi de producţie atât în Regatul Unit, cât şi în UE.

Bruxellesul susţine că a permis exportul către britanici a milioane de doze de vaccin Pfizer, pe care aceştia nu îl produc. În schimb, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Londra a interzis “direct” exporturile de vaccin produs în Regatul Unit, invocând o clauză din contractul cu AstraZeneca conform căreia trebuie să onoreze cu prioritate comenzile interne.

Londra neagră aplicarea unei astfel de interdicții a exporturilor de vaccin
Poziţia Londrei este că nu aplică o astfel de interdicţie, iar succesul campaniei britanice de vaccinare se datorează negocierilor cu companiile farmaceutice anul trecut şi investiţiilor făcute din timp în lanţurile de aprovizionare.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri parlamentului că trebuie să “corecteze” afirmaţia lui Michel, insistând că guvernul pe care îl conduce “nu a blocat exportul nici unei singure doze de vaccin împotriva COVID-19 sau a componentelor vaccinului”.

Charles Michel şi-a nuanţat ulterior afirmaţia despre o interdicţie “directă” de export, arătând că există “diferite modalităţi de a impune interdicţii sau restricţii privind vaccinurile”.

Un oficial european a afirmat că UE a permis exportul a opt milioane de doze de vaccin Pfizer de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

Manfred Weber, liderul grupului Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul Europei, i-a transmis Ministerului britanic de Externe “să nu mai dea lecţii şi să prezinte datele privind exporturile Marii Britanii”.