Actualitate, Breaking News, Stiri

Referendumul pregătit de Primăria Capitalei este inutil

Sorin Oprescu poate să-şi dea linişitit demisia! Exista legi în vigoare pentru eutanasierea câinilor, dar trebuie să fie şi aplicate

oprescu_lacrimiMaidanezii pot fi eutanasiaţi, dacă nu-i vrea nimeni, după 7 zile, potrivit Oronanţei de Urgenţe 155 din 2001 valabilă şi astăzi. Ordonanţa a fost modificată printr-o lege – 227 din 2007 – ce schimba numărul de zile de cazare a câinilor la 14, ca să aibă timp să vină iubitorii de animale să adopte câinii. Între timp s-a revenit la 7 zile.

caini-maidaneziÎnsă Traian Băsescu, Victor Ponta şi Sorin Oprescu vor să cheme din nou populaţia Bucureştiului să decidă şi să-şi asume responsabilitatea eutanasierii câinilor. Bucureştenii au decis deja, atunci când l-au ales pe Băsescu, dar şi atunci când l-au ales pe Oprescu. Ar trebui ca aceşti aleşi să-şi asume responsabilitatea şi să aplice legea!

O lege odată încălcată, neaplicată, ignorată se pedepseşte. În acest caz, responsabilii pentru neaplicarea legii de mai sus ar putea fi cercetaţi pentru uciderea din culpă a băieţelului de 4 ani, sfâşiat de câini.

Până acum se ştie că singurul care a aplicat Legea 227 din 2007 a fost primarul Tulcei care a scăpat oraşul de câini. Din sutele de maidanezi ridicaţi de pe străzi de hingheri doar 4 au fost adoptaţi… de iubitorii de câini.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică legea câinilor fără stăpân. Preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a atenţionat însă că acum e în vigoare o lege din 2001, care prevede că maidanezii pot fi eutanasiaţi după 7 zile dacă nu-i adoptă nimeni.

Ciucă susţine că este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 155/2001, cu toate modificările de până acum, care spune că animalele fără stăpân ridicate din stradă sunt duse la adăposturile administraţiei locale şi dacă nu sunt revendicate sau adoptatate în termen de 7 zile, vor fi eutanasiate. Astfel, teoretic, nu ar mai trebui să avem maidanezi în România. Din păcate, nimeni nu a respectat această lege. În 2011 s-a propus o nouă modificare a Ordonanţei 155/2001, însă această propunere a fost contestată la Curtea Constituţională. Mai clar: nu ordonanţa care e în vigoare a fost contestată, ci încercarea de modificare a acesteia.

Legea despre care vorbesc autorităţile, Legea nr. 771 din 2007, de fapt nu a fost promulgată niciodată. După ce a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, legea a fost retrimisă în Parlament.

Irina Ştefănescu

 

blank