Breaking News, Featured

Referendum în Catalonia marcat de violenţe. 465 de răniţi, după ciocniri între Poliţie şi votanţi

Referendum Catalonia. Spania își decide soarta, după ce aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională și a făcut tot posibilul să blocheze scrutinul. Încă de la primele ore, Poliţia a intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze, votanții au fost bruscaţi de forţele de ordine, iar în jurul prânzului, Poliţia a folosit şi gloanţe de cauciuc. Bilanțul este dur: 465 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor, potrivit guvernului separatist catalan. Realitatea.net a transmis live text, întrega zi, cele mai importante date despre referendumul catalan.

Update 20.50 Premierul Mariano Rajoy va face o declarație de presă la ora locală 20.15, anunță acceași sursă. Între timp, în Barcelona, oamenii se strâng pentru a afla rezultatul votului.

Update 20.30 Guvernul catalan a decis ca votul să se încheie la 20.00, ora locală. Vor mai putea vota doar cei care sunt deja în secțiile de vot și așteaptă, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului catalan, Jordi Turull. Între timp, la Madrid au au loc proteste, atât contra referendumului, cât și împotrivă, anunță El Pais.

Update 20.00 Gerad Pique, fotbalistul FC Barcelona care a votat la referendum, avea lacrimi în ochi, după ce s-a terminat meciul cu Las Palmas: ”A fost o zi foarte grea, a fost cea mai dificilă experiență din viața mea profesională. Fotbalul a fost cel mai puțin important astăzi”, a spus acesta.

Update 18.00 Moment emoţionant. Mai mulţi poliţişti catalani au format un cordon pentru ca oamenii să poată vota în siguranţă. Dar unul dintre poliţişti a izbuncnit în lacrimi, moment în care un cetăţean vine şi îl îmbrăşţişează. Toată scena s-a  desfăşurat în apaluzele celor din mulţime. Ulterior, un alt poliţist a venit lângă colegul în lacrimi, pentru a-l duce deoparte. Imaginile au fost postate pe Twitter.

The Catalan Police, receiving applause, are creating a cordon so people can vote safely. #CatalanReferendum pic.twitter.com/u9RNj6MhrI

— Tony Groves (@Trickstersworld) October 1, 2017

Update 17.45. Ada Colau, primarul Barcelonei a anunţat pe contul său de Twitter că sunt deja 460 de răniţi în urma ciocnirilor violente. Totodată, aceasta cere Poliţiei să pună capăt acţiunilor brutale împotriva populaţiei.

Update 17.27. Pe contul de Twitter al Uniunii Gărzii Civile a fost postat un video în care membrii acestei structuri militarizate au un confict cu Poliţia catalană, numită Los Mossos. Pe de altă parte, poliţiştii catalani au  transmis că au acţionat conform statutului juridic pe care îl au.

Algunos parecen no tenerlo nada claro. Vergonzoso. pic.twitter.com/NinygR2GMy

— AUGC Guardia Civil (@AUGC_Comunica) October 1, 2017

Update 17.20 Guvernul catalan susţine că 73% dintre secţiile de vot au fost deschise, dar potrivit unor surse din Poliţie, nicio secţie de vot nu a avut conexiune la internet, iar voturile au fost contorizate pe hârtie, cu pixul, arată El Pais.

Update 16.00 Potrivit BBC, care citează oficiali catalani, 337 de persoane au fost rănite, în urma ciocnirilor cu Poliţia. Între timp, pe reţelele de socializare au apărut alte fotografii dramatice cu persoane rănite.

Update 15.15. Situaţie unică. Pompierii au făcut scut uman în faţa jandarmilor, pentru a-i proteja pe cetăţenii. Ulterior, au apărut alte imagini în care şi pompierii au fost atacaţi.

Spanish firefighters protecting Spanish citizens from Spanish police.

Just think about that. #CatalanReferendumpic.twitter.com/tdI02NSMXj

— Oh boy what a shot (@ohboywhatashot) October 1, 2017

The Spanish police are now beating up Catalan firefighters. This is an absolute shocker. #CatalanReferendum pic.twitter.com/zJeTATJQxJ

— Owen Jones

Update 13.42 El Pais notează pe Twitter că premierul regional catalan, Carles Puigdemont, a rezumat referendumul pentru independenţă printr-o frază: „Bastoane contra urne de vot”.

Pe reţelele de socializare au devenit virale imaginile în care Poliţia descinde în secţiile de vot, cu forţa.

Guvernul regional catalan confirmă că sunt 38 de răniţi, în urma incidentelor. 35 au răni uşoare, dar trei persoane sunt într-o stare mai proastă.

blank

Referendum Catalonia Primarul Barcelonei, Ada Colau l-a catlogat pe premierul Spaniei „laş” şi i-a cerut demisia, întrucât încalcă drepturi fundamentale. Presa spaniolă vorbeşte de 38 de răniţi în urma incidentelor.

Referendum Catalonia Situaţia din Spania devine dramatică. Există şi mai mulţi răniţi, în urma confruntării dintre forţele de ordine şi un grup de cetăţeni, în cartierul Barcelonetta. Oamenii au fost împiedicaţi să intre în secţia de vot din incinta Şcolii Mediterania, anunţă agenţia EFE.

Referendum Catalonia Poliţia a confirmat că a folosit gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, notează El Pais. 

Referendum Catalonia.  În Madrid, în Piaţa Mayor, a avut loc o altercaţie între cei care susţin unitatea Spaniei, şi un bărbat care a cerut dreptul la libertate de expresie. 

blank

Referendum CataloniaUpdate 12.44  Purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan regional, Jordi Turull, a declarat că 73% dintre secţiile de vot erau deschise, iar votul era în desfăşurare, anunţă El Pais. Acesta a mai spus că atacul cibernetic asupra sistemului de vot este unul constant.

EL Pais anunţă pe Twitter, că în jurul prânzului, urnele de vot erau ascunse în şcoli, case sau chiar biserici.

Referendum Catalonia. Şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont a votat.

blank

În continuare, pe Twitter circulă fotografii cu oameni răniţi, în urma intervenţei dure a Poliţiei.  În cazul de faţă, Barcelona,  în secţia de vot aflată într-o şcoală. 

blank

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

„M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine”, a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. „Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a subliniat aceasta.

blankblankblankblankblankblankblankblank

blank