Actualitate, Stiri

Reducerea CAS poate CRESTE salariul. Vezi cu cat!

Reducerea CONTRIBUTIILOR DE ASIGURARI SOCIALE, CAS cu cinci puncte procentuale la angajatori ar putea sa duca la CRESTEREA salariilor angajatilor cu circa 4%, scrie Ziarul Financiar.

bani-calculator

Masura legislatica va fi aplicata din octombrie, iar CONTRIBUTIILE DE ASIGURARI SOCIALE vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Astfel, pentru un salariu de 2.000 de lei net pe luna, care presupune o cheltuiala totala a anga­jatorului (cu salariul, impozit si contributii) de 3.644 lei, daca angajatorul nu transfera deloc scaderea CAS catre salariat si ii mentine salariul va face o ECONOMIE de 143 de lei, respectiv 4%.

Iar aceasta suma economisita poate fi directionata spre investitii, care pot antrena crearea de noi locuri de munca.  In situatia in care reducerea CAS este transferata integral la salariati si anagajatorul isi asuma aceeasi cheltuiala salariala totala ca si pana acum, respectiv 3.644 lei, salariul angajatilor poate CRESTE cu 4%. Astfel, salariul net s-ar MAJORA in aceasta ipoteza cu 81 lei, la 2.081 lei.

Legea nr. 123/2014 care stabileste redu­cerea CAS a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si este in vigoare, masura urmand sa se aplice “incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare intrarii in vigoare a legii”, adica din octombrie.