Facturile
Social

Reducere la facturile la gaze și curent. Unde trebuie să verifici dacă te încadrezi

Specialiștii au dezvăluit ce trebuie să faci pentru a afla dacă beneficiezi de prețuri plafonate la energie, mai exact de o reducere la facturile de energie. Pașii sunt foarte simplii, dar trebuie respectați cu strictețe.

Iarna se apropie, iar românii se tem de facturile uriașe la energie și la gaze. Cu toate astea, există o modalitate prin care se poate afla dacă beneficiază de reduceri și de prețuri plafonate la energie.

Pentru gazele naturale există plafonarea aplicată pentru toți clienții casnici, indiferent de consumul acestora. Plafonarea este la 0,31 lei pe kilowatt-oră. Ne putem uita pentru verificare în pagina 2 a facturii, unde regăsim linia de plafonare. Românii trebuie să verifice primul punct, pagina 2 a facturii, unde se vede linia de plafonare conform temei legal.

E foarte important să se uite clienții pe factură, pentru că dacă au avut consumul mediu lunar pe 2021 sub 300 de kilowaţi sau egal cu 300 de kilowaţi atunci se bucură de prețuri plafonate. Românii vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc. Este vorba de un ajutor de un n miliard de euro, din fonduri europene.

Ajutor pentru români

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, explicat cum pot românii să beneficieze de acest ajutor și să scape de facturile uriașe.

„Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș pentru Antena 3.

Prețul energiei de la 1 ianuarie 2023
1. Preţ consumatori casnici

– 0,68 lei pentru consum de 100 kWh/lună

– 0,80 lei pentru consum de 255 kWh/lună

– posibil 1 leu pentru consum mai mare de 255 kWh/lună

2. Industria mare – preţ fix de 1,3 lei/kWh

Pentru consumatorii casnici va rămâne un preț fix de 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă sub 100 kWh pe lună și de 0,80 lei/kWh pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, adică se păstrează regulile actuale.

blank