Recalcularea
Actualitate

Recalcularea pensiilor 2023. De ce acte au nevoie pensionarii

Recalcularea pensiei în 2023 este o posibilitate pentru pensionarii care consideră că drepturile nu le sunt respectate. Iată în ce condiții pot aceștia să solicite recalcularea pensiei.

Recalcularea pensiei în 2023! Tot ce trebuie să știți despre procedură

Recalcularea pensiei în 2023! Procedura de recalculare este disponibilă pentru pensionarii care au acumulat un stagiu de cotizare după ce au dobândit dreptul la pensie pentru limita de vârstă. Ea este o posibilitate și pentru cei care au continuat să lucreze după ce au atins vârsta de pensionare și au ales să amâne pensionarea peste vârsta legală de pensionare.

Dintre aceștia, cei nemulțumiți cu suma primită pot cere recalcularea ei.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Există trei situații în care dreptul de pensie se poate recalcula:

1. Când e nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei

2. Când pensia trebuie recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare făcute după pensionarea de drept

3. Când solicitantul depune documente suplimentare care nu există deja la dosarul din pensie și care pot influența cuantumul drepturilor de pensie.

În toate aceste trei cazuri, procedura presupune că solicitantul depune o cerere în urma căreia se va recalcula pensia. În cazul în care se confirmă că pensionarul are dreptate și că veniturile sale trebuie să fie ajustate, pensia recalculată va fi acordată începând cu luna imediat următoare celei în care a fost depusă cererea de recalculare.

Dacă decizia este una pozitivă, pensionarii vor primi retroactiv drepturile din prima lună care urmează depunerii cererii de recalculare. Acest lucru este valabil chiar dacă decizia cu noua valoare a pensiei va fi emisă mai târziu, după mai multe luni.

Recalcularea

De ce acte au nevoie pensionarii care vor recalcularea pensiei

Pentru recalcularea pensiei, pensionarii trebuie să depună la Casa Teritorială de Pensii de care aparțin următoarele documente justificative.

•Cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei

• Cuponul de pensie

• Carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

• Buletinul în original și copie

Pentru recalcularea pensiei, pensionarii trebuie să depună aceste documentele la Casa de Pensii la care sunt arondați.

blank