Realitatea
Social

Realitatea tristă: Salariu minim asigură doar jumatate din necesarul unui trai decent

Nici în cifre și nici în realitatea noastră care este destul de tristă nu o ducem deloc bine. În timp ce salariul minim ar putea crește la 1.524 de lei, valoarea coșului pentru un adult este de 2.708, potrivit statisticii pentru luna septembrie. Nici o surpriză că prețurile vor continua să mai crească.

Realitatea este tristă în România

În timp ce avem promisiunea că salariul minim va mai crește de la 1 ianuarie 2022 cu aproape 11 procente și va ajunge la puțin peste 1.500 de lei, situația este tot mai dramatică în rândul a peste 1,5 milioane de angajați care sunt încadrați la nivelul salariului minim. Cele mai recente calcule arată că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 7.234 lei pe lună. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.993 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.417 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2.708 lei pe lună, potrivit datelor analizate de Friedrich-Ebert-Stiftung România. Federația sindicalistă Cartel Alfa trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea bruscă a prețurilor, respectiv la utilități în septembrie cu 15%, ca să nu mai vorbim de restul majorării prețurilor. Potrivit INS, salariu mediu net în luna august a fost de 3.487 lei, un venit mic chiar și așa dacă este să calculăm că un salariat are mai mulți membri ai familiei în întreținere. În aceste condiții, zeci de mii de români s-au mobilizat deja și au semnat o petiție online prin care solicită guvernanților salarii la nivelul Uniunii Europene. În mod normal, salariu minim în țară potrivit calculelor ar trebui să fie de 2.818 lei și nu de 1.386 cât este în momentul de față. La nivelul comunității europene, România are un salariu minim brut de 472 de euro pe lună, după Bulgaria cu 332 de euro și Ungaria cu 467 euro pe lună. La polul opus, se numără Luxemburg cu 2.202 euro, Irlanda 1.724 de eruo și Olanda cu 1.685 euro.

Realitatea tristă: Salariu minim asigură doar jumatate din necesarul unui trai decent


Realitatea unui trai mai bun și ce înseamnă traiul minim decent și cum a fost raportat?
Analiștii economici consideră că standardul de trai minim decent trebuie să acopere nevoile biologice şi sociale generale, definite la nivelul familiei. Astfel, structura coşului minim pentru un trai decent cuprinde 11 categorii de nevoi: alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, locuinţă, dotarea locuinţei, cheltuieli cu locuinţa, produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, sănătate, ecreere şi vacanţă și fondul de economii al familiei. Doar că socotelile de pe hârtie nu se potrivesc cu realitatea, iar în cazul în care o familie ar avea nevoie de tratament medical sau ar avea planuri de achiziție sau renovare a unei case, cu greu va reuși să plătească o rată lunară, iar în acest sens și creditele se scumpesc pe zi ce trece. În aceste condiții, premierul demis este în continuare optimist și spune că o ducem bine. „Suntem foarte aproape de momentul în care toţi românii vor simţi şi beneficiile creşterii economice. Această perspectivă mai înseamnă dobânzi mai mici, împrumuturi mai ieftine, înseamnă că agenţiile de rating nu se aşteaptă la derapaj al inflaţiei în perioada următoare sau la alte probleme sau la alte crize”, a spus Florin Cîţu.

Programul de Guvernare al următoarei alianțe politice chiar dacă ar cuprinde promisiuni de un trai mai bun pentru toți românii, trebuie să vină cu măsuri clare prin care majorările de venituri să poată fi susținute din bugetul de stat. Promisiunea că alocațiile, pensiile și salariul minim vor crește de la 1 ianuarie este realizabilă, însă în situația dată vorbim despre o nevoie de dublare a veniturilor românilor pentru a putea fi susținute cheltuielile pentru un trai decent, ca în spațiul comunitar și pentru a evita totodată, exodul românilor care nu a fost stagnat nici în aceste condiții de pandemie, dimpotrivă tot mai mulți români sunt interesați de joburi în afara țării.

blank