Actualitate, Stiri

Reacţii la acuzarea lui Vişinescu de genocid

Cristian Tudor Popescu: “Nu este prea târziu pentru ceea ce se întâmplă”. Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că a fost surprins de reacţia opiniei publice faţă de cazul Vişinescu, acuzat de genocid

ctp(1)“Nu este prea târziu pentru ceea ce se întâmplă. Aşa a evoluat conştiinţa noastră publică. Pe mine m-a surprins reactivitatea opiniei publice la cazul Vişinescu şi la alte cazuri de torţionari ai perioadei comuniste. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat cu nişte ani în urmă. Atunci societatea era inertă în legătură cu astfel de subiecte. Acum, iată că a venit timpul ca ele să fie făcute publice. Acesta este lucrul cel mai important. Faptul că omul acesta este trimis în judecată, va avea loc un proces, vor fi prezentate mărturii, vor vorbi victime, vor fi prezentate documente, date, cifre din perioada respectivă, acest lucru este extrem de important pentru condiţia morală a acestui popor”, a declarat CTP la un post de televiziune.

“E important pentru tinerii pe care i-am auzit spunând că era mai bine pe vremea comunismului. Probabil au luat acest mit de la părinţii lor sau de la alte persoane adulte care i-au influenţat. De asemenea, cei care astăzi, întrebaţi fiind în sondaje câte partide ar trebui să fie în România, răspund fără niciun fel de ezitare “unul” poate că se vor mai gândi, poate că se vor cutremura văzând şi auzind ce poate să facă un singur partid care stăpâneşte o ţară. Cei care continuă să spună că erau slujbe, se dădeau case pe vremea comunismului şi butelii, poate că o să mai ezite înainte de a mai propunţa astfel de poncifuri mincinoase”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală, a anunţat, marţi, Parchetul ICCJ.